In deze tijden waarin het corona virus rondwaart, is veiligheid en gezond blijven nog belangrijker dan ‘normaal’. Stichting ZaaiGoed heeft daarom, in lijn met het advies van het RIVM, besloten om per direct al haar activiteiten met de ouderen waarbij lijfelijk contact is stil te leggen. We doen er echter alles aan om ‘virtueel’, via sociale media en een ‘deurknopservice’, met elkaar in contact te blijven. Zo gaan wij met het ZaaiGoed-team instructiefilmpjes en doe-het-zelf-pakketjes maken die in een verrassingstas wekelijks bij onze deelnemers tot aan hun huis worden gebracht. De filmpjes van de creatieve activiteiten plaatsen we op het ZaaiGoed YouTube kanaal zodat die thuis op elk moment kunnen worden bekeken. In de deurknopservice-tasjes vinden de deelnemers allerlei materiaal om een dagboekje bij te houden waarbij kan worden beschreven hoe ze de lente nu beleven, welke herinneringen boven komen, welke foto’s men wil delen (van vroeger of nu) en welke geuren, kleuren en smaken ‘typisch lente’ voor hen zijn. Uiteindelijk maken we daar 1 boekwerk van wat we in ons tuinhuis neerleggen zodat de ouderen daar met elkaar over in gesprek kunnen gaan en het gezamenlijk bekijken zodra dat weer mag. We starten een actie doe elkaar de groeten met een al dan niet zelf gemaakte ansichtkaart waarvoor ook het materiaal in de tasjes zit, net als een potje, aarde en zonnebloemzaden voor een onderlinge zonnebloemwedstrijd.
Ook gaan we met enige regelmaat korte verhalen voorlezen / inspreken, ‘Kronkels’ van Simon Carmiggelt, en deze geluidsbestanden (MP3) rondmailen zodat die thuis door wie wil eenvoudig kunnen worden afgeluisterd. Waar nodig bieden we uiteraard ondersteuning hoe dit te doen. We hebben inmiddels een goed werkende WhatsApp groep waarin alle deelnemers en begeleiders zijn opgenomen. Iedere dag, 7 dagen per week, delen we hierin lief en leed, sturen foto’s en filmpjes van de ontluikende lente, sturen gedichten en proberen elkaar op te fleuren. Ook met de Gardensongs cd meezingen doen de deelnemers veel. Wat een geluk dat iedere deelnemer die in huis heeft!
We broeden nog op meer ideeën. Wensen en suggesties van onze deelnemers nemen we ter harte. Op deze manier proberen we met elkaar op een ‘warme’ manier in contact te blijven en samen zo aangenaam mogelijk door deze voor iedereen verwarrende en verontrustende periode te komen.
Deze periode goed doorkomen is een uitdaging voor ons allemaal maar gelukkig beschikken we over veel creativiteit binnen stichting ZaaiGoed. We zijn er immers voor ouderen door middel van onze groen en cultuurprojecten.
Creatief gezien komen we deze periode door, dat staat vast! Maar financieel gezien wordt het een hele kluif...We staan nu 7 dagen per week klaar voor onze ouderen, we worden hechter dan ooit en voelen ons zeer verbonden. En toch kunnen we voor deze, alternatieve, acties geen financiering regelen omdat we elkaar niet daadwerkelijk treffen. Ontmoeten kan virtueel, maar kennelijk nog niet voor onze financiers.
Mogen wij voor onze inzet in coronatijden een beroep op u doen?
Heel veel dank!