OK
×
Actievoerder
Erika Meershoek

Groen doet Goed in tijden van corona!

In deze tijden waarin het corona virus rondwaart, is veiligheid en gezond blijven nog belangrijker dan ‘normaal’. Stichting ZaaiGoed heeft daarom, in lijn met het advies van het RIVM, besloten om per direct al haar activiteiten met de ouderen waarbij lijfelijk contact is stil te leggen. We doen er echter alles aan om ‘virtueel’, via sociale media en een ‘deurknopservice’, met elkaar in contact te blijven. Zo gaan wij met het ZaaiGoed-team instructiefilmpjes en doe-het-zelf-pakketjes maken die in een verrassingstas wekelijks bij onze deelnemers tot aan hun huis worden gebracht. De filmpjes van de creatieve activiteiten plaatsen we op het ZaaiGoed YouTube kanaal zodat die thuis op elk moment kunnen worden bekeken. In de deurknopservice-tasjes vinden de deelnemers allerlei materiaal om een dagboekje bij te houden waarbij kan worden beschreven hoe ze de lente nu beleven, welke herinneringen boven komen, welke foto’s men wil delen (van vroeger of nu) en welke geuren, kleuren en smaken ‘typisch lente’ voor hen zijn. Uiteindelijk maken we daar 1 boekwerk van wat we in ons tuinhuis neerleggen zodat de ouderen daar met elkaar over in gesprek kunnen gaan en het gezamenlijk bekijken zodra dat weer mag. We starten een actie doe elkaar de groeten met een al dan niet zelf gemaakte ansichtkaart waarvoor ook het materiaal in de tasjes zit, net als een potje, aarde en zonnebloemzaden voor een onderlinge zonnebloemwedstrijd.
Ook gaan we met enige regelmaat korte verhalen voorlezen / inspreken, ‘Kronkels’ van Simon Carmiggelt, en deze geluidsbestanden (MP3) rondmailen zodat die thuis door wie wil eenvoudig kunnen worden afgeluisterd. Waar nodig bieden we uiteraard ondersteuning hoe dit te doen. We hebben inmiddels een goed werkende WhatsApp groep waarin alle deelnemers en begeleiders zijn opgenomen. Iedere dag, 7 dagen per week,  delen we hierin lief en leed, sturen foto’s en filmpjes van de ontluikende lente, sturen gedichten en proberen elkaar op te fleuren. Ook met de Gardensongs cd meezingen doen de deelnemers veel. Wat een geluk dat iedere deelnemer die in huis heeft!
We broeden nog op meer ideeën. Wensen en suggesties van onze deelnemers nemen we ter harte. Op deze manier proberen we met elkaar op een ‘warme’ manier in contact te blijven en samen zo aangenaam mogelijk door deze voor iedereen verwarrende en verontrustende periode te komen.

Deze periode goed doorkomen is een uitdaging voor ons allemaal maar gelukkig beschikken we over veel creativiteit binnen stichting ZaaiGoed. We zijn er immers voor ouderen door middel van onze groen en cultuurprojecten.

Creatief gezien komen we deze periode door, dat staat vast! Maar financieel gezien wordt het een hele kluif...We staan nu 7 dagen per week klaar voor onze ouderen, we worden hechter dan ooit en voelen ons zeer verbonden. En toch kunnen we voor deze, alternatieve, acties geen financiering regelen omdat we elkaar niet daadwerkelijk treffen. Ontmoeten kan virtueel, maar kennelijk nog niet voor onze financiers.

Mogen wij voor onze inzet in coronatijden een beroep op u doen?

Heel veel dank!

Stichting ZaaiGoed logo 2

Stichting ZaaiGoed

Stichting ZaaiGoed verbindt mensen en laat ouderen, met en zonder dementie, opbloeien. Middels kleinschalige groene activiteiten en sociale kunst worden ontspannen ontmoetingen gecreëerd, met zichtbaar plezier en momenten van geluk.

Door bezuinigingen in de zorg worden veel professionele krachten vervangen door vrijwilligers. Wij willen deze vrijwilligers, maar ook mantelzorgers en activiteitenbegeleiders, praktische tools meegeven voor een ‘ontspannen’ omgang met ouderen. Tijdens onze projecten zien we blije mensen waarvoor het leven leuker wordt, bijvoorbeeld door hun betrokkenheid bij een moestuin, samenwerking met leerlingen van een lokale VMBO, of door mee te doen aan een kunst project! Allemaal speelse, waardevolle projecten waarin aandacht voor elkaar centraal staat. De activiteiten worden in woord en beeld vastgelegd en via de website en/of een mooie publicatie ontsloten ter inspiratie en als tool voor anderen. Onderdeel van de tools zijn trainingen aan vrijwilligers waarin we aan de slag gaan met het geboden materiaal. 

Onze projecten staan op de website ter inspiratie en informatie. Stichting ZaaiGoed is een open source en we vinden het prettig wanneer deze projecten worden gedeeld en gebruikt, wel graag onder vermelding van ©maker en Stichting ZaaiGoed.ZaaiGoed ontwikkelt ook projecten in opdracht.

Meer informatie
dakje met Geef-logo
€ 155 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
van € 10.000
1%
3

donaties

123

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar het goede doel:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon

Delen

Deelnemen
×
Deelnemen aan deze geefactie
Aan wie wil je doneren?
×
Erika Meershoek
Erika Meershoek

€ 155 opgehaald