OK
×

Verantwoording en Rekenschap

Geef.nl

Geef.nl is een initiatief van Stichting GeefGratis en deze stichting moet verantwoording afleggen aan de buitenwereld (donateurs en goede doelen) over hoe er met de donatiegelden van donateurs wordt omgegaan.

Verantwoording

 • Jaarrekening(en) & Interactief jaaroverzicht
  Stichting GeefGratis publiceert ieder jaar een jaarrekening en interactief jaaroverzicht waarin de inkomsten en uitgaven verantwoord worden. De jaarrekening wordt opgesteld door ADB. ADB is een zelfstandig accountantskantoor gevestigd in Beuningen (zie: www.adb.eu)
   
 • Stichting Derdengelden GeefGratis
  Er is sinds 2011 een Stichting Derdengelden GeefGratis waarin alle donaties verwerkt worden. Door de derdengelden constructie geldt dat de donatiegelden die binnen komen vanaf particulieren of bedrijven veilig staan en niet bij een eventueel faillissement van Stichting GeefGratis verloren gaan. De donateurs en goede doelen kunnen hierdoor er op vertrouwen dat hun donatiegelden niet verloren kunnen gaan.
   
 • Trackrecord van 19+ jaar
  Stichting GeefGratis bestaat al 19+ jaar en heeft inmiddels meer dan 18,5 miljoen euro voor 4.000+ aangesloten goede doelen verwerkt waarbij deze goede doelen realtime inzage in online transacties via ideal, creditcard, paypal, etc. hebben waarbij er maandelijks op uit te betalen donatieoverzichten aan de aangesloten goede doelen en particuliere actievoerders deze individuele transacties verantwoord worden.
   
 • CBF
  Het CBF heeft een pagina online staan waarin aangegeven wordt waar je als donateur op moet letten bij het doneren via donatiewebsites, zie: https://www.cbf.nl/nieuws/4226/donatiewebsites-waar-kun-je-op-letten Op basis van deze tips per tip hoe Geef.nl een en ander ingeregeld heeft:
  1. Om te beginnen kun je kijken of de website is ondergebracht in een stichting en of er een jaarrekening aanwezig is.
   • Geef.nl is van Stichting GeefGratis zonder winstoogmerk en de donaties en uitbetalingen verlopen via een Stichting Derdengelden;
   • Onze jaarrekeningen zijn na te lezen op de volgende pagina
  2. Daarnaast is het belangrijk dat de organisatie achter de website kenbaar maakt op welke manier ze garandeert dat donatiegelden veilig zijn bij bijvoorbeeld een faillissement.
   • Dit is afgedekt via de Stichting Derdengelden;
  3. Ook kun je bekijken of de website transparant is in het percentage dat wordt ingehouden en waaraan dit geld wordt uitgegeven.
   • Dat staat op deze pagina en standaard geldt dat Geef.nl 95% uitkeert en dus 5% inhouding kent zonder overige transactiekosten of BTW. De transacties via Geef.nl zijn btw vrijgesteld. 
  4. Naast het controleren van de donatiewebsite is het net zo belangrijk om te controleren of het (particulier) initiatief waaraan je wilt doneren, betrouwbaar is. Het advies is alleen te doneren aan bekenden.
   • Geef.nl denkt hier hetzelfde over en op de FAQ (veel gestelde vragen) pagina tijdens het doneren toegankelijk leggen wij dit ook zo uit. 
  5. Ook goede doelen maken gebruik van donatiewebsites. Controleer altijd of ze de CBF-Erkenning hebben zodat je gerust kunt geven. 
   • Of een goed doel een CBF-Erkenning heeft kun je controleren op de goede doelen overzichtspagina: https://www.geef.nl/nl/goede-doelen via het filter [CBF erkend]. Het niet hebben van een CBF-erkenning wil niet zeggen dat een goed doel malafide is. Alle overige goede doelen zijn bonafide maar staan niet onder toezicht van het CBF. 

Rekenschap

Stichting GeefGratis heeft als taak en plicht rekenschap af te leggen over de donatiegelden die de stichting voor donateurs verwerkt en waarbij geldt dat deze donatiegelden (onder inhouding) doorgestort worden aan de bij Stichting GeefGratis aangesloten goede doelen en particulieren. Dit doet de stichting op meerdere manieren waarbij geldt dat deze manieren vastgelegd zijn in onze normen en waarden. Belangrijk hierbij is te weten dat Stichting GeefGratis voor al haar dienstverlening naar haar afnemers toe (actievoerders (particulieren en bedrijven) en goede doelen) geen kosten in rekening brengt. Alles wat Geef aanbiedt is gratis in gebruik. Alleen op de donaties die binnen komen wordt 5% ingehouden. De donaties die binnen komen zorgen er voor dat deze gratis te gebruiken diensten gratis aangeboden kunnen (blijven) worden aan de goede doelen in Nederland. Alles is dus op basis van No Cure No Pay voor particulieren, bedrijven en (aangesloten) goede doelen. Onze normen en waarden waarmee wij rekenschap afleggen:
 
 • Geen winstoogmerk
  Stichting GeefGratis beoogt (nagenoeg) uitsluitend het algemeen belang en heeft geen winstoogmerk.
   
 • Nederlands platform
  Geef.nl is een volledig Nederlands platform. 
   
 • No Cure No Pay
  Alle internet diensten moeten gratis te gebruiken zijn (op basis van no cure no pay) door alle aangesloten goede doelen, particulieren en bedrijven.
   
 • 95% Uitbetaling en maximaal 5% inhouding op donatiegelden
  Online donaties moeten minimaal voor 95% uitbetaald worden. Er mag NOOIT sprake zijn van een inhouding hoger dan 5%. Samengevat geldt dat Geef.nl tegen zo min mogelijk kosten het voor gevers mogelijk wil maken via internet te doneren aan goede doelen maar dat de maximale inhouding van 5% noodzakelijk is om de dienstverlening aan goede doelen, bedrijven, actievoerders en evenementen gratis aan te kunnen bieden. Geef.nl is voor deze partijen (goede doelen, bedrijven, actievoerders en evenementen) gratis in gebruik.
   
 • Verantwoording 5% inhouding
  De eventuele gelden die door de maximale 5% inhouding op online donaties bij stichting GeefGratis binnen komen zullen aangewend worden voor:
  • dekking kosten betaalinstellingen;
  • nieuwe gratis te gebruiken internet diensten;
  • donaties aan aangesloten goede doelen;
  • vergoedingen aan betaalde krachten;
  • uitbreiding serverpark en internet voorzieningen;
  • verdere beveiliging van de internet diensten (SSL certificaten, controle software, etc.)
  • uitbreiding donatieprogramma's waarmee goede doelen geld kunnen besparen
    
 • Geen onderscheid
  Alle stichtingen of verenigingen met notariele statuten kunnen meedoen. Daarnaast geldt dat alle diensten gelijk zijn voor alle aangesloten goede doelen zodat er geen onderscheid is. Eventuele partner websites die de data van goede doelen willen gebruiken moeten ook hun diensten aan alle goede doelen zonder onderscheid aanbieden.
   
 • Online communicatie
  Het merendeel van alle communicatie (ook binnen de stichting) geschiedt via internet (email, instant messaging, voip, etc.)
   
 • Verbondenheid en samenwerking
  Het versterken van de onderlinge verbondenheid van goede doelen en daarmee samenwerking tussen goede doelen bevorderen en het gat tussen grote en kleine goede doelen te verkleinen. Daarnaast het ondersteunen van initiatieven die filantropie stimuleren en daarbij de donateur centraal stellen en daar maar mogelijk mee samenwerken.
   
 • Transparante informatie
  Het verstrekken van informatie aan gevers met betrekking tot de goede doelen wereld
   
 • Een stem voor de particuliere gever
  De gever de mogelijkheid bieden zijn/haar stem te laten horen over hoe hij/zij denkt over de goede doelen wereld.
   
 • Jouw privacy is gewaarborgd
  Omdat Geef.nl geen commercieel bedrijf is maar een non-profit zonder winstoogmerk geldt dat jouw privacy beter dan bij commerciele bedrijven gewaarborgd is. Geef.nl doet niet aan klantprofilering. Ondanks dat Geef.nl haar dienstverlening significant zou kunnen verbeteren door via klantprofilering de kennis over donateurs en actievoerders systematisch te registreren, analyseren en toe te passen hebben we besloten specifieke kenmerken niet te koppelen of te registreren. Alleen voor statistische rapportages zoals het interactieve jaaroverzicht geldt dat we data analyseren en publiceren waarbij deze data niet op individueel niveau vastgelegd zijn buiten eventueel (niet anoniem gedoneerd) het geslacht van een donateur.
   
 • Stimuleren filantropie
  Particulieren en het bedrijfsleven zover te krijgen via internet actief te worden voor goede doelen waarbij men via online donaties fondsen werft voor goede doelen in Nederland
   
 • De gever staat centraal
  Door middel van vrije nieuwsgaring en selectiecriteria kunnen de goede doelen op Geef vergeleken worden op basis van de ANBI status, het hebben van de CBF erkenning en waarbinnen het goede doel actief is. De gever staat hierbij centraal. Voor meer informatie, klik hier
   
 • FUN
  Geven moet FUN zijn
   
 • Overige donaties/besparingen voor goede doelen
  Soft- en hardware doneren via het soft- en hardware donatieprogramma Techsoup Nederland
   
 • Alles of niets
  GeefGratis biedt al haar diensten in een alles-in-een pakket aan. Aangesloten goede doelen krijgen dus alle aangeboden diensten gratis in gebruik aangeboden en kunnen niet bepaalde diensten laten uitschakelen op bepaalde betaalvormen na.