OK
×

Verantwoording en Rekenschap

Geef.nl

Geef.nl moet verantwoording afleggen aan de buitenwereld (donateurs en goede doelen) over hoe er met de donatiegelden van donateurs wordt omgegaan.

Verantwoording

  • Interactief jaaroverzicht
    Geef.nl publiceert ieder jaar een interactief jaaroverzicht. De jaarrekening wordt opgesteld door ADB. ADB is een zelfstandig accountantskantoor gevestigd in Beuningen (zie: www.adb.eu)
     
  • Stichting Derdengelden Geef
    Er is sinds 2011 een Stichting Derdengelden Geef waarin alle donaties verwerkt worden. Door de derdengelden constructie geldt dat de donatiegelden die binnen komen vanaf particulieren of bedrijven veilig staan en niet bij een eventueel faillissement van Geef.nl verloren gaan. De donateurs en goede doelen kunnen hierdoor er op vertrouwen dat hun donatiegelden niet verloren kunnen gaan.
     
  • Trackrecord van 20+ jaar
    Geef.nl bestaat al 20+ jaar en heeft inmiddels meer dan 24,5 miljoen euro voor 4.000+ aangesloten goede doelen verwerkt waarbij deze goede doelen realtime inzage in online transacties via ideal, creditcard, paypal, etc. hebben waarbij er maandelijks op uit te betalen donatieoverzichten aan de aangesloten goede doelen en particuliere actievoerders deze individuele transacties verantwoord worden.
     
  • Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF)
    Het CBF heeft een pagina online staan waarin aangegeven wordt waar je als donateur op moet letten bij het doneren via donatiewebsites, zie: https://www.cbf.nl/nieuws/4226/donatiewebsites-waar-kun-je-op-letten Op basis van deze tips per tip hoe Geef.nl een en ander ingeregeld heeft:
     
    1. Om te beginnen kun je kijken of de website is ondergebracht in een stichting en of er een jaarrekening aanwezig is.
    2. Daarnaast is het belangrijk dat de organisatie achter de website kenbaar maakt op welke manier ze garandeert dat donatiegelden veilig zijn bij bijvoorbeeld een faillissement.
      • Dit is afgedekt via de Stichting Derdengelden;
         
    3. Ook kun je bekijken of de website transparant is in het percentage dat wordt ingehouden en waaraan dit geld wordt uitgegeven.
      • Gemiddeld gaat 98,5% van iedere donatie naar het gekozen doel. Standaard geldt dat Geef.nl de donateur tijdens het doneren de keuze biedt (transactie)kosten te betalen of een vrijwillige bijdrage aan het platform te doen. Het gaat hierbij om een bedrag en dus geen percentage wat de donateur zelf kan kiezen. De donateur ziet dus direct tijdens het doneren wat er precies naar het gekozen doel gaat. Geef is uniek hierin en laat als platform aan de donateur daadwerkelijk direct tijdens het doneren zien wat er naar de ontvangende partij gaat. Geef kent verder geen overige transactiekosten, abonnementskosten of BTW. De transacties via Geef.nl zijn btw vrijgesteld. Voor meer informatie over de 100% transparantie tijdens het doneren waarbij gemiddeld 98,5% van de donatie naar het gekozen doel gaat, zie deze pagina. Bekijk daarnaast deze FAQ pagina die uitleg geeft hoe, hoeveel en wanneer er uitbetaald wordt. 
         
    4. Naast het controleren van de donatiewebsite is het net zo belangrijk om te controleren of het (particulier) initiatief waaraan je wilt doneren, betrouwbaar is. Het advies is alleen te doneren aan bekenden.
      • Geef.nl denkt hier hetzelfde over en op de FAQ (veel gestelde vragen) pagina tijdens het doneren toegankelijk leggen wij dit ook zo uit. 
         
    5. Ook goede doelen maken gebruik van donatiewebsites. Controleer altijd of ze de CBF-Erkenning hebben zodat je gerust kunt geven. 
      • Of een goed doel een CBF-Erkenning heeft kun je controleren op de goede doelen overzichtspagina: https://www.geef.nl/nl/goede-doelen via het filter [CBF erkend]. Het niet hebben van een CBF-erkenning wil niet zeggen dat een goed doel malafide is. Alle overige goede doelen zijn bonafide maar staan niet onder toezicht van het CBF. 

Rekenschap

Geef.nl heeft als taak en plicht rekenschap af te leggen over de donatiegelden die de stichting voor donateurs verwerkt en waarbij geldt dat deze donatiegelden (onder inhouding) doorgestort worden aan de bij Geef.nl aangesloten goede doelen en particulieren. Dit doet de stichting op meerdere manieren waarbij geldt dat deze manieren vastgelegd zijn in onze normen en waarden. Belangrijk hierbij is te weten dat Geef.nl voor al haar dienstverlening naar haar afnemers toe (actievoerders (particulieren en bedrijven) en goede doelen) geen kosten in rekening brengt. Alles wat Geef aanbiedt is gratis in gebruik. Tijdens het doneren bepaalt de donateur zelf of er (transactie)kosten of een vrijwillige bijdragen worden betaald en hoeveel. De donaties die binnen komen zorgen er voor dat deze gratis te gebruiken diensten gratis aangeboden kunnen (blijven) worden aan de goede doelen in Nederland. Alles is dus op basis van No Cure No Pay voor particulieren, bedrijven en (aangesloten) goede doelen. Onze normen en waarden waarmee wij rekenschap afleggen:
  • Nederlands platform
    Geef.nl is een volledig Nederlands platform. 
     
  • No Cure No Pay
    Alle internet diensten moeten gratis te gebruiken zijn (op basis van no cure no pay) door alle aangesloten goede doelen, particulieren en bedrijven.
     
  • Verantwoording (transactie)kosten
    De eventuele gelden die door de online donaties bij Geef.nl binnen komen zullen aangewend worden voor:
    • dekking kosten betaalinstellingen waaronder banken en Payment Service Providers;
    • nieuwe gratis te gebruiken internet diensten;
    • donaties aan aangesloten goede doelen;
    • vergoedingen aan betaalde krachten;
    • uitbreiding serverpark en internet voorzieningen;
    • verdere beveiliging van de internet diensten (SSL certificaten, controle software, etc.)
    • uitbreiding donatieprogramma's waarmee goede doelen geld kunnen besparen
       
  • Geen onderscheid
    Alle stichtingen of verenigingen met notariele statuten kunnen meedoen. Daarnaast geldt dat alle diensten gelijk zijn voor alle aangesloten goede doelen zodat er geen onderscheid is. Eventuele partner websites die de data van goede doelen willen gebruiken moeten ook hun diensten aan alle goede doelen zonder onderscheid aanbieden.
     
  • Online communicatie
    Het merendeel van alle communicatie (ook binnen de stichting) geschiedt via internet (email, instant messaging, voip, etc.)
     
  • Verbondenheid en samenwerking
    Het versterken van de onderlinge verbondenheid van goede doelen en daarmee samenwerking tussen goede doelen bevorderen en het gat tussen grote en kleine goede doelen te verkleinen. Daarnaast het ondersteunen van initiatieven die filantropie stimuleren en daarbij de donateur centraal stellen en daar maar mogelijk mee samenwerken.
     
  • Transparante informatie
    Het verstrekken van informatie aan gevers met betrekking tot de goede doelen wereld
     
  • Een stem voor de particuliere gever
    De gever de mogelijkheid bieden zijn/haar stem te laten horen over hoe hij/zij denkt over de goede doelen wereld.
     
  • Jouw privacy is gewaarborgd
    Geef.nl doet niet aan klantprofilering. Ondanks dat Geef.nl haar dienstverlening significant zou kunnen verbeteren door via klantprofilering de kennis over donateurs en actievoerders systematisch te registreren, analyseren en toe te passen hebben we besloten specifieke kenmerken niet te koppelen of te registreren. Alleen voor statistische rapportages zoals het interactieve jaaroverzicht geldt dat we data analyseren en publiceren waarbij deze data niet op individueel niveau vastgelegd zijn buiten eventueel (niet anoniem gedoneerd) het geslacht van een donateur.
     
  • Stimuleren filantropie
    Particulieren en het bedrijfsleven zover te krijgen via internet actief te worden voor goede doelen waarbij men via online donaties fondsen werft voor goede doelen in Nederland
     
  • De gever staat centraal
    Door middel van vrije nieuwsgaring en selectiecriteria kunnen de goede doelen op Geef vergeleken worden op basis van de ANBI status, het hebben van de CBF erkenning en waarbinnen het goede doel actief is. De gever staat hierbij centraal. Voor meer informatie, klik hier
     
  • FUN
    Geven moet FUN zijn
     
  • Overige donaties/besparingen voor goede doelen
    Soft- en hardware doneren via het soft- en hardware donatieprogramma Techsoup Nederland
     
  • Alles of niets
    Geef.nl biedt al haar diensten in een alles-in-een pakket aan. Aangesloten goede doelen krijgen dus alle aangeboden diensten gratis in gebruik aangeboden en kunnen niet bepaalde diensten laten uitschakelen op bepaalde betaalvormen na.