OK
×

Verantwoording en Rekenschap

Stichting GeefGratis

Stichting GeefGratis en Geef.nl moeten verantwoording afleggen aan de buitenwereld (donateurs en goede doelen) over hoe er met de donatiegelden van donateurs wordt omgegaan.

Verantwoording

 • Jaarrekening
  GeefGratis publiceert ieder jaar een jaarrekening waarin de inkomsten en uitgaven verantwoord worden. Deze jaarrekening wordt opgesteld door ADB. ADB is een zelfstandig accountantskantoor gevestigd in Beuningen (zie: www.adb.eu)
   
 • Stichting Derdengelden GeefGratis
  Er is sinds 2011 een Stichting Derdengelden GeefGratis waarin alle donaties verwerkt worden. Door de derdengelden constructie geldt dat de donatiegelden die binnen komen vanaf particulieren of bedrijven veilig staan en niet bij een eventueel faillissement van Stichting GeefGratis verloren gaan. De donateurs en goede doelen kunnen hierdoor er op vertrouwen dat hun donatiegelden niet verloren kunnen gaan.
   
 • Trackrecord
  Stichting GeefGratis bestaat al 12+ jaar en heeft inmiddels meer dan 6,5 miljoen euro voor 3.000+ aangesloten goede doelen verwerkt waarbij deze goede doelen realtime inzage in online transacties via ideal, creditcard, paypal, etc. hebben waarbij er maandelijks op uit te betalen facturen aan de aangesloten goede doelen deze individuele transacties verantwoord worden.

Rekenschap

Stichting GeefGratis heeft als taak en plicht rekenschap af te leggen over de donatiegelden die de stichting vanuit donateurs onder zich houdt en waarbij geldt dat deze donatiegelden (onder inhouding) doorgestort worden aan de bij Stichting GeefGratis aangesloten goede doelen. Dit doet de stichting op meerdere manieren waarbij geldt dat deze manieren vastgelegd zijn in onze normen en waarden. Belangrijk hierbij is te weten dat Stichting GeefGratis voor al haar dienstverlening naar haar afnemers toe (actievoerders (particulieren en bedrijven) en goede doelen) geen kosten in rekening brengt. Alles wat GeefGratis aanbiedt is gratis in gebruik. Alleen op de donaties die binnen komen wordt 5% ingehouden. De donaties die binnen komen zorgen er voor dat deze gratis te gebruiken diensten gratis aangeboden kunnen (blijven) worden aan de goede doelen in Nederland. Alles is dus op basis van No Cure No Pay voor particulieren, bedrijven en (aangesloten) goede doelen. Onze normen en waarden waarmee wij rekenschap afleggen:
 
 • Geen winstoogmerk
  Stichting GeefGratis beoogt (nagenoeg) uitsluitend het algemeen belang en heeft geen winstoogmerk.
   
 • No Cure No Pay
  Alle internet diensten moeten gratis te gebruiken zijn (op basis van no cure no pay) door alle aangesloten goede doelen, particulieren en bedrijven.
   
 • Maximaal 5% inhouding op donatiegelden
  Online donaties moeten minimaal voor 95% uitbetaald worden. Er mag NOOIT sprake zijn van een inhouding hoger dan 5%. Samengevat geldt dat Stichting GeefGratis tegen zo min mogelijk kosten het voor gevers mogelijk wil maken via internet te doneren aan goede doelen maar dat de maximale inhouding van 5% noodzakelijk is om de dienstverlening gratis aan te kunnen bieden.
   
 • Verantwoording 5% inhouding
  De eventuele gelden die door de maximale 5% inhouding op online donaties bij stichting GeefGratis binnen komen zullen aangewend worden voor:
  • nieuwe gratis te gebruiken internet diensten;
  • donaties aan aangesloten goede doelen;
  • vergoedingen aan betaalde krachten met de norm dat een medewerker maximaal 2.500 euro bruto per maand mag verdienen;
  • uitbreiding serverpark en internet voorzieningen;
  • verder beveiliging van de internet diensten (SSL certificaten, controle software, etc.)
  • uitbreiding donatieprogramma's waarmee goede doelen geld kunnen besparen
 • Geen onderscheid
  Alle stichtingen of verenigingen met notariele statuten kunnen meedoen. Daarnaast geldt dat alle diensten gelijk zijn voor alle aangesloten goede doelen zodat er geen onderscheid is. Eventuele partner websites die de data van goede doelen willen gebruiken moeten ook hun diensten aan alle goede doelen zonder onderscheid aanbieden.
   
 • Online communicatie
  Het merendeel van alle communicatie (ook binnen de stichting) geschiedt via internet (email, instant messaging, voip, etc.)
   
 • Verbondenheid en samenwerking
  Het versterken van de onderlinge verbondenheid van goede doelen en daarmee samenwerking tussen goede doelen bevorderen en het gat tussen grote en kleine goede doelen te verkleinen. Daarnaast het ondersteunen van initiatieven die filantropie stimuleren en daarbij de donateur centraal stellen en daar maar mogelijk mee samenwerken.
   
 • Transparante informatie
  Het verstrekken van informatie aan gevers met betrekking tot de goede doelen wereld
   
 • Een stem voor de particuliere gever
  De gever de mogelijkheid bieden zijn/haar stem te laten horen over hoe hij/zij denkt over de goede doelen wereld
   
 • Stimuleren filantropie
  Particulieren en het bedrijfsleven zover te krijgen via internet actief te worden voor goede doelen waarbij men via online donaties fondsen werft voor goede doelen in Nederland
   
 • FUN
  Geven moet FUN zijn
   
 • Overige donaties/besparingen voor goede doelen
  Soft- en hardware doneren via het soft- en hardware donatieprogramma Techsoup Nederland
   
 • Alles of niets
  GeefGratis biedt al haar diensten in een alles-in-een pakket aan. Aangesloten goede doelen krijgen dus alle aangeboden diensten gratis in gebruik aangeboden en kunnen niet bepaalde diensten laten uitschakelen op bepaalde betaalvormen na.