OK
×
Actievoerder
Ria Kuurman

Shelter in Roemenië vol met 1400 honden

IAŞI – ROEMENIË.

Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal kreeg een hulpaanvraag uit Iaşi in het oosten van Roemenië. In deze stad zit het gemeentelijk asiel met meer dan 1400 honden ( 9 – 10 honden in een hok ). Ja, je leest het goed, er staat geen nul teveel. Naast de honden in de shelter zijn er ook nog een aantal in gastgezinnen. Als alles vol zit, kunnen ze geen honden meer redden.  Ook is er nog een kleiner gemeentelijk asiel, met ongeveer 150 honden, maar deze shelter is voor de omliggende dorpen. Soms moet het grote asiel paarden en varkens opvangen die op straat zwerven tot een familie of hopelijk de eigenaar is gevonden.

De openbare asielen behoren de  afdeling Salubris, de afdeling die het afval in de stad verwerkt.   Een deel van het medisch personeel werkt in het asiel. Er zijn in totaal 8 dierenartsen en 13 verzorgers. Sommige dierenartsen zijn privé (in dienst van het asiel) en verzorgen de medische procedures,  (99% zijn sterilisaties) en de andere dierenartsen houden zich alleen bezig met het beheer van het asiel. De medische procedures worden elk jaar geveild zodat ze elk jaar nieuwe dierenartsen hebben. Ze hebben honden in het asiel die verblijven al in de shelter  van voor de verhuizing naar de nieuwe locatie in 2014. In 2022 werden  steeds meer honden van de straat gehaald,  als er geen plaats meer is moeten ze de honden die niet geadopteerd kunnen worden gaan euthanaseren.

 Wat betreft de situatie van zwerfkatten en -honden, die is heel erg. Vrijwilligers gaan elke ochtend de straten en buurten in om ze te voeren en proberen ook de daklozen met hun dieren te helpen met voer voor hun dieren, als ze die mogelijkheid hebben.

Niemand van ons heeft de illusie 1400 honden te kunnen plaatsen in Nederland en België, maar enkelen moeten deze kans wel krijgen. Elke plek kan dan weer ingenomen worden door een hond die van straat gered kan worden. Nu moeten ze de honden en katten achterlaten die eigenlijk  hulp nodig hebben.

In Roemenië is het trouwens heel erg moeilijk een adoptiegezin te vinden en de kans is alsnog groot dat de dieren later weer op straat belanden.

Alle honden, behalve de jonge puppy’s, zijn gecastreerd en kunnen in ieder geval niet meer voor nageslacht zorgen. Verder is elk dier gevaccineerd en gechipt en gedeparasiteerd.

 

©dzg2023  

Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal logo 2

Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal

WAT IS EN DOET STICHTING DIERENHULP ZONDER GRENZEN INTERNATIONAAL?

DZG is een onafhankelijke organisatie voor kansarme dieren.

Sinds 2004 heeft de organisatie veel dieren kunnen helpen uit en in het buitenland, maar ook enkelen in het binnenland. Want zoals de naam al zegt, het helpen van dieren houdt niet op bij een landsgrens.    

Het hoofddoel  van de organisatie is het verbeteren van leefomstandigheden van dieren waar nodig. Daartoe worden dieren in Europa en daarbuiten  geholpen door deze te voorzien van nodige  (  medische )  verzorging en basisbehoeften.

Ooit begonnen met het helpen op één plek in Spanje, volgden hierna al snel meer organisaties in dat land en daarbuiten die om hulp vroegen. Nu helpt DZG op meerdere plekken in de wereld, op diverse manieren. Elk project op haar beurt heeft hulp nodig, maar het is voor dezelfde doelgroep; dieren in nood, overal op de wereld.   

De mening van DZG is dat het eigenlijk  onverantwoord is om als stichting je alleen te richten op adopties van honden en katten, dit lost het probleem niet op. Honden en katten worden nog steeds massaal gedumpt, mishandeld, etc., ze worden niet gecastreerd/gesteriliseerd en in de meeste gevallen geven de autoriteiten niet thuis als hulp gevraagd wordt. Dierenwelzijn staat in veel landen niet op de agenda, staat het daar wel op dan zeker niet hoog.

In veel landen vindt veel dierenmishandeling plaats. Dit gebeurt soms uit onmacht en/of onwetendheid, maar nog meer vanuit een gedachte dat een dier toch maar “een ding” is zonder gevoel. “Een ding” waarmee je kunt doen wat je wilt. In Spanje bijvoorbeeld worden honden opgehangen, levend verbrand, achter auto’s aangesleept. In Griekenland sterven dieren o.a. een gruwelijke en langzame  dood door vergiftiging. In Liberia worden dieren gevangen, verkocht of gegeten. Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat dieren kan gebeuren.

Niet alleen te adopteren dieren, zoals honden en katten, zijn slachtoffer van de mens. Want laten we eerlijk zijn, mensen nemen niet altijd hun verantwoording m.b.t. het welzijn van dieren. Dieren zoals hoefachtige, landbouwdieren, ( half ) apen, beren, kangoeroes, schubdieren, vogels, reptielen en zo kunnen we een heel lange lijst maken.  

DZG ziet het als haar taak hulpprojecten in het buitenland op weg te helpen en financieel te ondersteunen met hulp van donaties. Af en toe wordt de vraag gesteld of DZG al ( bijna ) overbodig zijn? Nee, zeer  zeker niet, de stichting houdt en hield zich al niet alleen bezig met adopties, zij probeert ook steun te geven op andere vlakken.

Hoe zal de toekomst van St. Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal er uit kunnen zien? Zij  moeten en willen dieren blijven helpen. Daartoe  voelen zij zich nog steeds verplicht. DZG heeft  met de hulpprojecten een goede band opgebouwd en zij moet ook deze verantwoordelijkheid blijven nemen. Het aantal dieren zal gereduceerd moeten worden, makkelijker gezegd dan gedaan zult u denken,  daar is ook DZG  zich terdege van  bewust.Wij hebben uw/jouw hulp nodig, financiële hulp.

Dierenhulp zonder Grenzen is een onafhankelijke organisatie die volledig afhankelijk is van donaties en giften. De stichting draait volledig op vrijwilligers, die worden aangestuurd door een bestuur. 

Binnen de stichting is ook altijd behoefte aan vrijwilligers. Hebt u belangstelling voor één van de vrijwilligersfuncties? Kijkt u dan op dierenhulpzondergrenzen.com of op facebook.com/dierenhulpzondergrenzen

Meer informatie
dakje met Geef-logo
€ 85 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
van € 1.500
5%
5

donaties

122

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar het goede doel:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon

Delen

Deelnemen
×
Deelnemen aan deze geefactie
Aan wie wil je doneren?
×
Geen profielfoto
Ria Kuurman

€ 85 opgehaald