Jan Wielink
14 december 1948 – 19 augustus 2023
Zaterdag 26 augustus hebben in Nijmegen ruim 100 vrienden en kennissen afscheid genomen van Jan. Daarna hebben we bij Keizer Karel herinneringen opgehaald aan deze bijzondere man. Zijn karakteristieke hoed en jas met vele foto’s en spullen hielpen daar bij. Maandag is Jan naar Westerbork gebracht waar hij 's middags bij stralend weer begraven is op de gemeentelijke begraafplaats.
Jan is op zaterdag 19 augustus overleden in het ziekenhuis in Nijmegen. Nog vol plannen voor het nieuwe korfbalseizoen 23-24. Die sport, samen met bridge, bepaalde zijn leven. Op zijn 14e is hij er mee begonnen bij SOS in Nijmegen. Als trainer/coach is hij bij vele verenigingen actief geweest. Komend seizoen zou hij bij Rosolo in Reusel en bij Keizer Karel in Nijmegen de selecties begeleiden. Het mocht niet zo zijn.
Jan was recht door zee en een kritisch volger van korfbalbestuurders, trainers, scheidsrechters en spelers. Hij had altijd zijn analyse van het gebeuren en kwam daar gevraagd en ongevraagd mee. Hij kon iedereen confronteren met de woorden “Je moet niet het ene zeggen en het andere doen”, maar je kon bij hem altijd terecht voor een luisterend oor en een klankbord. Op het trainerschap na heeft hij nooit functies met een grote verantwoordelijkheid vervuld. Hij bleef dicht bij het spel zelf en was liever onafhankelijk zodat hij altijd en overal met een zekere objectiviteit zijn zuivere mening kon verkondigen. Dat gebeurde vrijwel ongeremd en daarmee kweekte hij vrienden maar namen mensen ook afstand van hem. Bestuurders en scheidsrechters die niet stevig in hun schoenen stonden vermeden hem liever en gebruikten soms hun positie om hem de mond te snoeren. Voor jonge korfballers die prestaties nastreefden was hij een groot leermeester.
Omdat hij zoveel tijd in de sport doorbracht en zoveel wedstrijden en evenementen bezocht was hij een bron van kennis en informatie over wat zich binnen en buiten de lijnen afspeelde. Voor bestuurders en andere functionarissen binnen de sport die hun ideeën en gedachten wilden ordenen was het waardevol om een uurtje of twee met Jan te praten en tips vanuit een vaak onvermoed perspectief te ontvangen. Naast korfbal was Jan een liefhebber van bridge. In het Nijmeegse bridgewereldje staat Jan bekend als een goudeerlijke, gedreven en markante bridger. Hoe Jan gekend is in 'zijn' korfbalwereld zo wordt hij ook gekend in zijn bridgewereld, hij bleef nu eenmaal overal zichzelf. Gevreesd door menig opponent (en bobo) maar altijd respectvol, zeker naar zijn bridgepartners. Als bridgepartner moest je wel bestand zijn tegen zijn "niet-lullen-maar-poetsen" competitieve en soms belerende instelling. Kon je dat aan dan had je de meest prettige tafelgenoot die een bridger zich kan wensen, al liep je altijd het risico dat Jan afwezig was omdat zijn eerste liefde korfbal hem nodig had.
Zijn verdere leven heeft hij altijd eenvoudig ingericht. Hij heeft naast het trainerschap bij korfbal nooit een betrekking gehad die hem enige financiële ruimte gaf. Een levensverzekering of begrafenispolis had hij niet en ook geen middelen om zijn begrafenis te betalen. Zijn vrienden willen hem een waardig afscheid geven en hebben deze crowdfunding opgezet.
Wil je een mooie herinnering delen over Jan of zijn naasten condoleren kan dat via:
https://herinnering.dela.nl/janwielink
Mocht er geld overblijven van onze actie dan zal in overleg met zijn zus Gerry bepaald worden aan welk goed doel dat besteed wordt.