OK
×

Het Kloosterhuys van klooster naar Wooninitiatief

Het Kloosterhuys van klooster naar Wooninitiatief logo 1

Veel ouders kiezen niet voor een Instelling voor hun gehandicapte kind. Een hoofdreden hiervoor is dat als het kind naar verloop van tijd buiten de doelgroep valt door bijv. zijn leeftijd, moet hij of zij vertrekken naar een andere locatie van die instelling. Ook al heeft hij het daar naar zijn zin tussen zijn/haar vriendschappen. Alleen maar omdat die zorg elders geleverd moet worden. Bij een instelling is de Zorg primair en is de woonplek secondair. Raar want het moet toch zo zijn dat je ergens woont en dat de zorg daarop aangepast wordt? Een ouderinitiatief is dan vaak een betere keuze. Je eigen woonplek, gezamenlijk wonend in een complex met andere lotgenoten, met de zorg als maatwerk ingeregeld op de behoefte. De bewoners belangen ofwel de burger hoort hierin centraal te staan.

Door de zorgtransities is de scheiding tussen wonen en zorg verplicht. Oude wooninitiatieven hebben hun exploitatiemodel moeten wijzigen. Een woning kopen is niet mogelijk met een lage WA-jong uitkering die onder het minimumloon ligt. Huren is de enige mogelijkheid voor hen. Om huurtoeslag te krijgen moeten we ver onder de huurprijs van 720,00 /mnd blijven. Een hele opgave, zeker in de schaarse woningmarkt vol beleggers.

Toekomstbestendig wonen kan alleen als de kosten lager worden naar verloop van tijd. Vastgoed huren bij een Wooncorporatie levert door de huurindexatie geen verlaging op van de vaste lasten.

Door gezamenlijk te investeren in vastgoed kunnen we huurprijzen zelf bepalen, mits er genoeg onderhoudsreserves zijn. Als het vastgoed grotendeels is afbetaald hebben wij ouders meer garantie dat zij op die plek oud kunnen worden omdat op de exploitatiebegroting na 30 jaar een grote hypothecaire post wegvalt.

Een tweede garantstelling is dat we de zorg en het vastgoed onderbrengen in twee verschillende entiteiten, die een nauw samenwerkingsverband en belangen hebben, namelijk de bewoners. Het vastgoed wordt in vastgoedstichting "Het KloosterHuys Oosterhout"  ondergebracht die de 24 appartementen verhuurd aan de bewoners. Gemeenschappelijke woonruimtes worden deels betaald vanuit de Wooninitiatieven toeslag net als de domotica in het pand. Dagbesteding- en gemeenschappelijke ruimtes worden verhuurd aan de zorgstichting, die tevens zorgdraagt voor geschoold personeel en alle planningen. 24 uurs zorg en toezicht is een vereiste binnen dit project, die collectief betaald wordt onder de bewoners.

Mocht er zich in de toekomst iets binnen de zorgstichting voordoen (bijv. Faillissement door wijzigingen in de Zorgwetten), dan kunnen de bewoners blijven wonen en wordt de zorg opnieuw ingeregeld. Het is helder dat we met onze visie, wonen willen waarborgen, immers voor hen is dit een geborgen rust en leefplek.

dakje met Geef-logo

De statistieken

Wat we tot nu toe samen hebben bereikt:

€ 25opgehaald
1donaties

door gevoerde geefacties die verbonden zijn aan dit project

Website:
Startdatum:
31-08-2022
Einddatum:
30-12-2023