OK
×

Bedrukte Klamboes voor Oeganda

Bedrukte Klamboes voor Oeganda logo 1

Bescherm kwetsbare kinderen tegen malaria!

Een van de meest effectieve manieren om een kind te beschermen tegen malaria is  een muskietennet, ofwel klamboe. Als we samen zorgen dat kwetsbare kinderen een mooie klamboe krijgen dan is de kans dat zij aan malaria overlijden heel veel kleiner. Daarnaast doet een kind dat beter slaapt en minder vaak ziek is, het beter op school. In Afrika is malaria de voornaamste reden van schoolverzuim.

Malaria is een verwoestende ziekte die overgedragen wordt door de beet van een malariamug. Deze mug is voornamelijk ’s nachts actief. Daarom moeten mensen zich na zonsondergang tegen malaria beschermen. Malaria treft met name jonge kinderen en zwangere vrouwen in Afrika. Als gevolg van de wereldwijde malariamaatregelen is de kindersterfte in de afgelopen 20 jaar gelukkig sterk afgenomen. Naar schatting zijn tussen 2000 en 2015 meer dan 700 miljoen gevallen van malaria voorkomen en 7 miljoen levens gered. Maar nog steeds krijgen ieder jaar zo’n 200 miljoen mensen malaria waarvan er meer dan 400 duizend aan overlijden.

Behaald succes. Drie maatregelen waren verantwoordelijk voor bovengenoemd succes: (1) Het binnenshuis sproeien van insecticiden om muggen te doden; (2) het gebruik van malariamedicijnen; en (3) het beschermen van mensen door de met insecticide behandelde klamboe. Deze laatste, de klamboe, heeft de grootste impact gehad op het bestrijden van malaria. In het afgelopen decennium zijn meer dan 2 miljard klamboes uitgedeeld, goed voor 68% van het behaalde succes. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft middels onderzoek de beschermende werking van de klamboe aangetoond. Daarom wordt de klamboe inmiddels als een van de belangrijkste preventieve maatregelen tegen malaria aanbevolen.

Bedrukte klamboe. De klamboes waar de Nederlandse Malaria Stichting mee werkt zijn geen gewone klamboes. Het zijn klamboes die beter en mooier gemaakt zijn door ze te bedrukken met een prachtig gekleurde print. “We houden allemaal van verschillende dingen. Kijk hoe mensen zich kleden. Verschillende kleuren en verschillende prints. En mensen zorgen beter voor dingen die ze leuk vinden ”, zegt Bashir Nzabanita van Twiga Ventures uit Oeganda. Als mensen kunnen kiezen wat ze leuk vinden, zullen ze zich er meer aan hechten en er beter voor zorgen. Dat is bewezen. Het Malaria Consortium, een internationale non-profitorganisatie gespecialiseerd in de preventie, bestrijding en behandeling van malaria bij kwetsbare bevolkingsgroepen, deed onderzoek naar het gebruik van bedrukte klamboes onder 2500 zwangere vrouwen in Oeganda. De resultaten laten zien dat bedrukte klamboes beter gebruikt en onderhouden werden dan gewone klamboes. Daarom kiest de Nederlandse Malaria Stichting voor bedrukte klamboes: ze zijn mooier, worden beter en langer gebruikt en bieden daarmee een betere bescherming.

De Nederlandse Malaria Stichting werkt samen met Twiga Ventures in Oeganda. Twiga Ventures is een lokaal bedrijf dat gespecialiseerd is in het bedrukken van klamboes. De bedrukte klamboes worden o.a. naar behoeftige kinderen en weeshuizen in Oeganda gebracht. De klamboes voldoen aan de eisen van het Uganda National Bureau of Standards en aan die van het nationale Ministerie van Gezondheid.

Klik hier voor meer informatie

 

dakje met Geef-logo
Website:
Startdatum:
28-02-2021
Einddatum:
30-12-2021
Nog 249 dagen te gaan