OK
×

European Cultural Foundation

European Cultural Foundation logo 1

Cultuur staat wereldwijd onder druk. Ook in veel Europese landen zijn de culturele - en creatieve sector regelmatig een doorn in het oog van illiberale machthebbers. Bezuinigingen op het vrije woord worden vaak gevolgd door het sluiten van plekken waar kritische reflectie gedijt en een vrij gesprek kan plaats vinden: theaters, kunst-opleidingen, musea. De angst voor alles wat niet eigen is, draagt er zo aan bij dat er steeds meer vreemd wordt gevonden. Dit zorgt ervoor dat we steeds meer naast elkaar komen te leven, en niet langer samen met elkaar. Terwijl we meer dan ooit samenwerking nodig hebben. Onze samenlevingen staan voor uitdagingen die ons en alle toekomstige generaties aangaan: de klimaat crisis, groeiende ongelijkheden, polarisatie, digitalisering en voor de aankomende tijd ook de gevolgen van de Corona pandemie. We denken dat deze uitdagingen moedige antwoorden van een verenigd Europa behoeven.

In onze visie voor Europa kunnen alle inwoners in vrijheid leven, werken en dromen. Ons Europa is gebaseerd op verbondenheid, solidariteit en samenwerking over grenzen heen. Want samen zijn we sterker.

Wij geloven in de kracht van cultuur om dit Europa tot stand te brengen.

Al meer dan 65 jaar ondersteunen we mensen en initiatieven die het mogelijk maken dat we Europa delen, beleven en verbeelden. En onze missie is urgenter dan ooit. De toekomst van Europa begint vandaag.

In deze tijden van pandemie bleek cultuur ook een belangrijke bron van troost te zijn, en gaf het veel mensen een houvast in onzekere tijden. Eens te meer bewijs dat cultuur naast haar intrinsieke waarde ook maatschappelijk veel betekent. Zo belichaamt cultuur in de EU 4.2 procent van het BBP en verschaffen de culturele – en creatieve sector werk aan 7.4 miljoen Europeanen. Cultuur is een vitaal onderdeel van de Europese integratie en solidariteit.

Juist daarom lanceerden wij tijdens de pandemie een Culture of Solidarity Fund. Dat fonds financiert projecten uit geheel Europa die zich ten doel hebben om ons continent meer democatisch,  meer inclusief en meer cultureel bewust te maken.  In onze drie programma lijnen Experience, Share en Imagine werken we aan langer lopende projecten. Zo dragen we bij aan enkele pan-Europese media-initiatieven die een platform bieden aan Europese verhalen, geschiedenissen en toekomsten, in welke vorm dan ook. Bijvoorbeeld aan het online lesprogramma van de TV-serie In Europa, of aan het IDFA.

Ook ondersteunen we culturele uitwisseling door het verlenen van beurzen, het opzetten van uitwisselingsprogramma’s en trainingen. Als mede-oprichters van het Erasmus programma zijn we dat aan onze stand verplicht. Verder zijn we een verbindende schakel tussen Europese, nationale en lokale instellingen en organisaties. Heeft Europa in navolging van de Green Deal ook een Cultural Deal nodig? Wij vinden van wel. Samen met meer dan honderd Europese organisaties bepleitten we bij de Europese Commissie en nationale overheden om minimaal 2% van alle Europese steunfondsen voor cultuur te reserveren.

Op die manier doen we recht aan de woorden van onze oprichters uit 1954: “De Europese Culturele Stichting is opgericht om het Europese sentiment te stimuleren […], om de ontwikkeling van wederzijds begrip en democratische solidariteit te bewerkstelligen door middel van het ondersteunen van culturele en educatieve activiteiten van gemeenschappelijk belang.”Op onze website leest u meer: https://culturalfoundation.eu/

dakje met Geef-logo

De statistieken

Wat we tot nu toe samen hebben bereikt:

€ 502opgehaald
12donaties

Geregistreerd bij

ANBICBF erkend
KvK:
RSIN:
002967327
Geef:
5729

Volg ons ook op

Delen

Download de Geef app

Appstore logoPlaystore logo