OK
×

Leeshoek voor kansarme kinderen in Botswana

Help jij mee bij de realisatie van een leeshoek met Engelstalige boeken speciaal voor kansarme kinderen in Botswana. De Basarwa heeft een grote leerachterstand ten opzichte van de rest van de bevolking. Een leeshoek met boeken die passen bij de belevingswereld van deze kinderen. Een comfortabele plek om weg te duiken in een verhaal. 

Voor het project Bokopano Kids in de plaats Serowe gaan wij, Niels en Marlijn, een jaar naar Botswana.

Het is een onderwijsproject voor de armste bevolkingsgroep van Botswana, de Basarwa. Zij stammen af van de San, ookwel bekend als de bosjesmannen. Dit volk leefde in harmonie met de natuur tot zij gedwongen werden om afstand te doen van hun levenswijze. Nu leeft deze bevolkingsgroep in extreme armoede en schrijnende omstandigheden: dagen zonder voedsel, regelmatig kunnen zij zich niet wassen door te kort aan water en de werkeloosheid is zeer hoog. Wij zijn ervan overtuigd dat onderwijs deze bevolkingsgroep een kans kan geven om uit de armoede te groeien. Het leren van de Engelse taal is daar essentieel voor. 

In Botswana krijgen de kinderen vanaf hun 7e jaar basisonderwijs, betaald vanuit de overheid. De meerderheid van de bevolking kan privé kleuteronderwijs (voor hun 7e jaar) betalen. De Basarwa kan dit niet bekostigen en deze kinderen starten op hun 7e jaar met een leerachterstand op de basisschool. Bokopano Kids biedt kleuteronderwijs voor de Basarwa kinderen én biedt extra ondersteuning aan kinderen die bij Bokopano hebben gezeten als kleuter en nu op de basisschool zitten, de helpclass genoemd.

Engels is een veelgebruikte taal aan het worden in Botswana, naast het Tswana. Om mee te komen met het systeem is het daarom belangrijk dat kinderen de Engelse taal onder de knie krijgen. Onder het Basarwa volk spreken de ouders van de kinderen amper engels. Daarom willen wij ze graag een kans geven om Engels te leren.

De aanwezige Engelse boeken, die schaars zijn, zijn ingesteld op de westerse wereld. Dit sluit niet aan op de belevingswereld van de Basarwa kinderen. Het zijn (gekopieerde) boeken met blanke mensen, westerse namen, dieren die daar niet voorkomen en gebouwen, voorwerpen of voertuigen die niet in hun omgeving te vinden zijn.

Graag willen we een leeshoek creëren op het project waar kinderen rustig en comfortabel kunnen gaan lezen in Engelstalige kinderboeken die aansluiten bij hun belevingswereld. Zo bevorderen we het leesonderwijs, het leren van de Engelse taal en het plezier in lezen.

Hoe willen we deze leeshoek vormgeven:

Boekenkasten vol met Engelstalige leesboeken van diverse niveaus. Het zou mooi zijn als we een ruime hoeveelheid boeken kunnen aanschaffen zodat kinderen veel keuze hebben (leesplezier bevorderen) en er voor meerdere jaren gebruik gemaakt van kan worden. Daarnaast een fijne zitplek om te lezen, kussens of zitzakken, lampjes voor goed zicht, een kleed op de grond en een likje verf op de muur. 

Om dit vorm te geven hebben we jullie hulp nodig!

Meer weten over dit project? Bekijk de site: http://www.bokopanokids.com/

Enorm bedankt voor jullie bijdrage! 

Groetjes,

Niels en Marlijn

C. Dori

€ 10

5 dagen geleden

N. Houterman

€ 50

18-07-2021

D. van Rossum

€ 25

16-07-2021

Anoniem

€ 20

05-07-2021

D. Park

€ 25

28-06-2021

Y. Hollman

Stoer hoor! Geniet, have fun en maak er iets onvergetelijks van! Baukje, Yvo, Willemijn en Roosmarijn

€ 50

29-05-2021

J. Vergeer

😘

€ 15

23-05-2021

E. Warringa

Veel succes en geluk in Botswana!

€ 25

09-05-2021

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
dakje met Geef-logo
€ 4.185 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
waarvan € 3.075 via Geef.nl
139%
116

donaties

0

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar deze actievoerder:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon
Er wordt uitbetaald op een SEPA IBAN rekeningnummer met de volgende tenaamstelling: M.G. Ankone

Delen

Aan wie wil je doneren?
×