OK
×

FAQ - Actievoeren

Veelgestelde vragen

1. Hoe werkt actievoeren nu eigenlijk?
2. Ik wil een actie starten. Hoe doe ik dit?
3. Hoe kunnen meerdere mensen aan mijn actie meedoen?
Optie 1: Normaal gesproken voegt iemand zichzelf toe aan een actie. Dus wat is de normale weg:
  • Teamlid heeft een account op Geef.nl. Zoniet dan registreert een teamlid een account op Geef.nl;
  • Teamlid logt in of is ingelogd op Geef.nl
  • Gaat naar een specifieke actiepagina
  • En klikt op de button [DEELNEMEN AAN DEZE ACTIE]
Zo simpel is het. De medeactievoerder moet dus zelf actie ondernemen om deel te nemen of gekoppeld te worden aan een actie.

Optie 2: De actievoerder zelf kan uit de lijst van Geef.nl gebruikers een gebruiker zoeken en toevoegen aan zijn/haar actie maar je kunt natuurlijk alleen mensen = gebruikers vinden die ook daadwerkelijk actief zijn op Geef.nl en een eigen gebruikersaccount hebben. Je gaat naar je actiepagina en kiest (terwijl ingelogd) voor [ACTIE AANPASSEN]. Nu kies je voor [TEAMLEDEN] en je kunt je teamleden op naam zoeken en toevoegen. LET OP! Men moet een account op Geef.nl hebben onder hun eigen naam.
4. Hoe zoek ik naar een actie?
Klik hier om binnen acties te zoeken.
5. Moet er BTW betaald worden over de donaties?
Nee. Donaties via Geef.nl zijn BTW vrijgesteld.
6. Moet ik belasting betalen over het bedrag dat ik als particulier ontvang met een particuliere actie?
Ja, dit kan het geval zijn. Wij raden altijd aan als je 100% zekerheid wil hebben een fiscalist te raadplegen.
Schenkbelasting
In principe mag een natuurlijk persoon (= particulier) onbeperkt geld innen uit crowdfunding. Een probleem dat echter kan ontstaan is dat de belastingdienst volgens de huidige regels een deel van de opbrengst zou willen. Dit zal ontstaan indien een donateur, niet zijnde een ouder van de ontvanger, via crowdfunding meer dan 2.147 Euro schenkt (een ouder mag 5.363 Euro schenken). In dat geval moet schenkingsrecht worden afgedragen over het meerdere. Zie hier de uitleg bij de belastingdienst. 

Heffingsvrij vermogen
Ook kan het zijn dat het totaal van de ontvangen bedragen zodanig veel bedraagt dat het eigen vermogen van de ontvanger moet worden belast in box 3 (vermogensbelasting). De grens hiervoor bedraagt 30.000 Euro per persoon per 2018. Indien je een fiscale partner hebt is deze grens echter het dubbele: 60.000 Euro. Zie de site van de belastingdienst m.b.t. heffingsvrij vermogen. Maar: als je voor of tijdens de crowdfunding al een spaarsaldo hebt moet je daar rekening mee houden m.b.t. het te ontvangen bedrag als je je vermogen belastingvrij wilt houden. Je kunt hier zien bij de belastingdienst hoeveel belasting over vermogen je moet betalen voor dat vermogen dat boven het heffingsvrij vermogen uitkomt. 
7. Wanneer worden de donaties gedaan aan de actie uitbetaald?
Zie veel gestelde vragen online donatiemodule. Samengevat geldt dat donaties aan een actie voor een goed doel (keuze: ik kom in actie voor een goed doel) en dus niet (keuze: ik kom in actie voor mezelf of een ander) altijd worden uitbetaald direct aan het desbetreffende goede doel en zullen dus nooit aan een particulier uitbetaald worden. Donaties gedaan aan een particuliere actie (keuze: ik kom in actie voor mezelf of een ander) worden uitbetaald aan de particuliere actievoerder.
8. Naar wie gaat het geld dat ik ophaal met mijn actie?
Zie veel gestelde vragen online donatiemodule. Als je kiest voor [Ik kom in actie voor een goed doel] dan gaan de donatiegelden via Stichting Derdengelden GeefGratis uiteindelijk naar het goede doel waarvoor je in actie bent gekomen. Je ziet als actievoerder dus nooit zelf iets van de donatiegelden terug. Dit gaat helemaal geautomatiseerd. Heb je gekozen voor [Ik kom in actie voor mezelf of een ander] dan komen de donatiegelden via Stichting Derdengelden GeefGratis uiteindelijk terecht op het IBAN rekeningnummer van de particuliere actievoerder.
9. Hoe pas ik mijn IBAN rekeningnummer aan?
Ga naar Jouw profiel terwijl je al ingelogd bent op Geef.nl met jouw account. Kies daarna voor de optie profiel aanpassen en je kunt je huidige IBAN rekeningnummer inzien en eventueel wijzigen.
10. Hoe pas ik mijn actie tekst aan?
Zorg dat je ingelogd bent op Geef.nl. Ga naar jouw actiepagina (dit kan via je profiel). Kies daarna voor de optie actie aanpassen en je kunt je huidige actie inzien en eventueel wijzigen. LET OP! Als je de titel van je actie wijzigt dan verander took de URL van je actie!

Meer vragen?

Zie de helpdesk pagina's.