OK
×

Noodstroom redt levens in Ghana

Noodstroom redt levens in Ghana logo 1

Power supply rehabilitation Project - Rehabilitatieproject voor stroomvoorziening 

 

Promotie video: https://youtu.be/pNuquMuq9MU?si=K_zGojq_aU0ubjS7

ProblematiekIn Ghana is de stroomvoorziening onvoorspelbaar en een goed functionerende generator is daarom onontbeerlijk. Geen generator betekent geen koeling van de medicijnen of in het mortuarium, geen beademing, geen couveuses voor prematuur en zieke pasgeborenen, geen verlichting in de o.k. en ga zo maar door.

Je zal zo als arts maar aan een operatie moeten beginnen, wetende dat dit kan gebeuren en dat het steeds langer duurt om de 30 jaargenerator aan de praat te krijgen. 

SOSSAH's huidige project i.s.m. St. Anthony's Hospital en Ghanaian Swiss Hospital Technician, GHST verzorgde reeds vele rehabilitaties van vele voormalig missieziekenhuizen in de Volta Regio Ghana (https://www.gsht.ch/ ) , heeft de grootste prioriteit voor het ziekenhuis. De 30 jaar oude generator is versleten en vormt een risico niet alleen voor de patiënten en voor de arts om goede zorg te verlenen tijdens operaties, maar ook voor de (specialistische) apparatuur.  De huidige generator is duur qua  onderhoud en vervangende onderdelen. Meermaals per week is er sprake van stroomuitval. De levering van stroom in Ghana kent vele gebreken. Ghanese stroom uitval duurt soms uren, een dag of langer. En het duurt steeds langer om de generator weer op gang te krijgen.

ProjectDit project betreft noodstroomvoorziening (generatoren) en revisie van de huidige (gedateerde) elektriciteitsvoorzieningen.

EffectHiermee zijn de patiënten en zorgmedewerkers in het ziekenhuis straks altijd voorzien van stroom voor het ontvangen- en geven van goede zorg en is ook alle kwetsbare (specialistische) ziekenhuisapparatuur beschermd tegen schade door stroomuitval van de elektriciteit van de Ghanese overheid welke in de meeste gevallen niet zo betrouwbaar is. Voor dit project kijken we ook naar de mogelijkheden op het gebied van zonne-energie. Het begin is er, er zijn financiele en anderszins behulpzame toezeggingen maar er is nog een fiks gat in onze begroting en alle hulp, niet alleen financieel, is van harte welkom !

Om het ziekenhuis de kans te geven om binnen het volgende decennium constant door te groeien, verkeren de stroomvoorziening en stroominstallaties van de ziekenhuizen in een extreem slechte staat en voldoen ze niet meer aan de vereisten voor een gezondheidscentrum om betrouwbare en veilige medische diensten te leveren, aangezien de St. Anthony`s Katholieke Ziekenhuis Dzodze is bedoeld en wordt geacht te doen (stroominspecties van GSHT, (26/11/2021).

DiagnoseBijna alle installaties zijn niet veilig, zelfs sommige zijn erg gevaarlijk. Er is geen elektrische aarding in het algemeen en enorme schommelende spanning is normaal. Het ziekenhuis ontvangt de stroom van de ECG (Electrical Company of Ghana) via de bovengrondse transformator van de voedingslijn, in de buurt, ten noorden van het centrum.

De Transformer voldoet niet volledig aan de eisen van het ziekenhuis.

Tijdens ECG-onderbrekingen, die regelmatig een paar uur duren, tot hele dagen en nachten. De Powerhouse van het ziekenhuis bevindt zich aan de noordzijde van de Hospital Yard in een apart gebouw.

Er is geen noodback-upsysteem om stroom te garanderen en te leveren voor het beëindigen van lopende interventies in het theater, in het geval van ECG-stroomonderbreking is er geen noodgenerator die om welke reden dan ook niet kan worden gestart.

Er is geen Unbreakable Power Supply System (UPS) beschikbaar.

Zwitsers Ghanese ziekenhuis technici

Termijn, uitvoering in 5 fasesDit project zal het ziekenhuis ten minste 2 decennia dienen en in 5 fases worden uitgevoerd over een periode van minimaal 3 jaar.

Investering voor de toekomstHet Project zal een belangrijke ontwikkelingsinvestering voor de toekomst zijn voor een veilige en betrouwbare stroomvoorziening.