OK
×

Drenthe's Mooiste voor Protonenonderzoek UMCG

Drenthe's Mooiste voor Protonenonderzoek UMCG logo 1

“Wauw eindelijk gaat het gebeuren!!”,  schrijft Janita op onze facebook pagina.

Twee jaar na start van de bouw wordt in januari 2018 in het eerste protonencentrum in Nederland de eerste patiënt behandeld met protonentherapie. Het UMCG is dan het enige protonencentrum in Nederland.  Jaarlijks worden 600 patiënten in het UMCG behandeld in dit centrum, waaronder de kinderen. Protonentherapie is heel geschikt voor kinderen met kanker, want zij zijn gevoeliger voor de gevolgen van bestraling dan volwassenen. Dit komt omdat ze nog in de groei zijn. Doordat er bij protonen minder weefselschade is, is de kans op bijwerkingen en complicaties kleiner.


Bij volwassenen met hoofdhals-, slokdarm-, long- en borstkanker kan protonentherapie  ook goed worden ingezet, omdat belangrijke organen zoals het hart en de longen hiermee minder schade zullen oplopen.

De reacties van patiënten en ouders van patiëntjes zijn dan ook positief en hartverwarmend. Zo schreef Liza: “Kanker bij volwassenen is al zo heftig, kanker bij kinderen des te meer. Maar wat goed dat deze behandeling nu mogelijk is gemaakt! Heel veel succes gewenst en blije patiëntjes.”

Ook Alie die indertijd met haar zieke dochter naar Duitsland reisde laat weten ons weten: “Eindelijk!! Wat fijn dat men behandeld kan worden in Nederland.”

Al met al is de protonentherapie een prachtige stap die mogelijk is geworden door wetenschappelijk onderzoek. We zijn weer een stapje dichterbij genezing van kanker en er kan nog meer, het kan nog beter. Niet voor alle patiënten is de effectiviteit van de behandeling nu even groot. Met vervolgonderzoek kunnen hier nog grote stappen gemaakt worden. Kunnen we volwassenen en kinderen nog beter helpen.

Help mee!
Geef kinderen en hun vaders en moeders betere kansen na kanker!
Doe mee aan Drenthe’s Mooiste en geef een vrije gift  via de knop 'nu doneren'
of maak eenvoudig jouw eigen actie aan via de knop 'start een actie', deel jouw actie op facebook, twitter enzovoort en laat je sponsoren voor € 0,10 per kilometer.