OK
×

Een marathon na hersenletsel

Op 14 april 2018 is mijn broer Pieter tijdens een weekend weg met vrienden in België van vijf meter hoogte op zijn hoofd gevallen, waarbij hij een schedelbasisfractuur van zijn linkeroor tot aan zijn voorhoofd en zwaar hersentrauma opliep. Toen de ambulance kwam, kreeg hij ook nog een hartstilstand en hij is gedurende zes minuten gereanimeerd. Aangekomen in het ziekenhuis is Pieter geopereerd, waarna hij drie weken in coma heeft gelegen. De vooruitzichten waren erg onzeker en mijn ouders, broers en ik vreesden gedurende die weken voor zijn leven. Toen Pieter uit het coma kwam, ging hij vrijwel dagelijks vooruit. Aangezien hij eerst aan de linker kant van zijn lichaam verlamd bleek te zijn, waren we allemaal bijzonder opgelucht toen Pieter na vijf weken weer zijn eerste voorzichtige stappen kon zetten in het ziekenhuis. Nu, binnen een jaar na zijn ongeluk, is Pieter aan het trainen voor de marathon van Rotterdam op 7 april.

Het indrukwekkende herstel van Pieter is mede te danken aan de geweldige zorg die hij heeft gekregen in het Daan Theeuwes Centrum in Woerden. In het Daan Theeuwes Centrum krijgen jongeren met zwaar hersenletsel de kans om optimaal te herstellen door middel van zeer intensieve revalidatietherapie. Dit centrum is geopend in september 2018 en Pieter was daar de eerste patiënt. Mede dankzij de inspanningen van iedereen in het centrum en het initiatief van de oprichter van het Daan Theeuwes Centrum, Adriaan Theeuwes, heeft Pieter geweldig goed kunnen revalideren gaat het nu zo goed met mijn broer.

Het lopen van de marathon zou niet alleen een persoonlijke overwinning voor Pieter zijn. Jasper van Groningen en ik willen de marathon van Rotterdam ook lopen om daarmee geld op te halen voor het Centrum. Ik als broer van Pieter en Jasper als goede vriend van Daan, de naamgever van het centrum, die op 23-jarige leeftijd ernstig hersenletsel opliep na een scooterongeluk.

Hiermee kunnen veel andere jongeren met hersenletsel geholpen worden door het maximaal mogelijke uit hun revalidatie te halen. We vragen jullie dan ook allen om een donatie te doen via onderstaande link. Wij blijven ondertussen hard trainen voor de marathon.

 

Klik hier om de video van EenVandaag te bekijken over Pieter vlak voor hij het centrum in ging

 

 

Het Daan Theeuwes Fonds stelt zich tot doel om jongeren met (zeer) ernstig hersenletsel weer de maximaal haalbare zelfstandigheid te laten herwinnen. Dat doet het met o.a. onderzoek, bewustwording, familie- en vriendensupport en met een gespecialiseerd revalidatiecentrum waar hoogintensieve therapie wordt gegeven: het Daan Theeuwes Centrum in Woerden. Het centrum staat los van het Fonds, maar is betrokken bij de oprichting en beiden werken nauw samen. Het Fonds houdt zich als ANBI-fonds overigens wel bezig met algemeen nut en de activiteiten zullen dan ook door andere revalidatiecentra geïmplementeerd moeten kunnen worden.

 

Speerpunten van het Fonds zijn:

 

-          Het opzetten van een vrienden- en familieprogramma. Niet alleen voor de jonge patiënt is zijn/haar leven binnen enkele seconden veranderd, maar ook voor de familie en vrienden. Met dit programma willen we hen helpen om dit te verwerken en uiteindelijk te versterken om hier goed mee om te gaan. Dit in het belang van patiënt en zijn/haar systeem. Dit doen we o.a. met individuele begeleiding, workshops, ervaringsdeskundigen, lotgenotencontact, training en case management. De speciale case manager zal tot enkele jaren na de revalidatie beschikbaar zijn om problemen mee te helpen oplossen zoals huisvesting, financiën, terug naar school of terug naar werk, relaties, uitkeringen, voortgang en onderhoud revalidatie etc. Dit zijn zaken die deskundige begeleiding vergen door o.a. de complexe regelgeving en de noodzakelijke regie.

-          Onderzoek i.s.m. AMC en VUmc naar de kansen en herstelmogelijkheden van jongeren met zeer ernstig hersenletsel die door o.a. een beperkt bewustzijn bij ontslag uit het ziekenhuis geen of beperkte medisch specialistische revalidatie hebben gehad en nu (levenslang) in de chronische zorg (zoals verpleeghuizen) terecht zijn gekomen. Met een speciaal revalidatieprogramma wordt gekeken of er nog relevante progressie kan worden gerealiseerd. Doel is om hen (grotendeels) uit de chronische zorg te halen en weer meer levenskwaliteit te geven. Deze patiënten hebben 2 tot 6 jaar geleden hun hersenletsel opgelopen. Dit onderzoeksprogramma duurt 4 jaar.

-          Een onderzoeksprogramma (ook i.s.m. VUmc en AMC) waarbij de effectiviteit van behandelingen wordt gemeten, de relevantie van de progressie wordt bepaald en gemeten, voorspelbaarheidsmodellen worden ontwikkeld en kwaliteitsnormen worden vastgelegd. Ook dit onderzoek duurt 4 jaar en wordt uitgevoerd door een promovendus.

 

Het Fonds en het Centrum zijn vernoemd naar Daan Theeuwes die in 2013 een scooterongeluk kreeg met zeer ernstig hersenletsel tot gevolg. Daan, een goede vriend van mij, was ruim 6 weken in coma, kreeg 9 operaties en revalideerde in Nederland. 1 Jaar na zijn ongeluk kon hij nog niet lopen en zijn rechterarm niet gebruiken. Ook had hij spraak- en geheugenproblemen. Daardoor zou hij worden verwezen naar een verpleeghuis. Door met hem een zeer intensief revalidatieprogramma te volgen in Amerika, herstelde Daan zo ver dat hij weer zelfstandig (met wat hulp) kon gaan wonen. Die behandeling wil het Fonds en het Centrum voor iedereen beschikbaar maken in Nederland. Daarmee zijn we op de goede weg.

 

Het Daan Theeuwes Fonds heeft de ANBI erkenning, zodat giften vaak fiscaal aftrekbaar zijn. Meer informatie is te vinden op de website: www.daantheeuwesfonds.nl.

B. van Groningen en Peeman aan teamlid Mees Kremer & Jasper van Groningen

Succes mannen

€ 50

10-04-2019

N. Sallent aan teamlid Mees Kremer & Jasper van Groningen

€ 15

09-04-2019

A. Ruoff - van den Blink aan teamlid Mees Kremer & Jasper van Groningen

Met bewondering voor je bijzondere prestatie waarvan Mees me gelukkig op de hoogte heeft gehouden. Groetjes van zijn oma

€ 100

08-04-2019

Anoniem aan teamlid Mees Kremer & Jasper van Groningen

€ 10

08-04-2019

D. Beek aan teamlid Mees Kremer & Jasper van Groningen

Go Go Pieter! Grts Dymphe

€ 25

08-04-2019

Anoniem aan teamlid Mees Kremer & Jasper van Groningen

€ 18,54

08-04-2019

Anoniem aan teamlid Mees Kremer & Jasper van Groningen

€ 10

08-04-2019

Anoniem aan teamlid Mees Kremer & Jasper van Groningen

€ 25

07-04-2019

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
dakje met Geef-logo
€ 12.200 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
244%
384

donaties

0

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar deze actievoerder:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon
Er wordt uitbetaald op een SEPA IBAN rekeningnummer met de volgende tenaamstelling: Daan Theeuwes Fonds inz. PJM

Delen

Aan wie wil je doneren?
×