OK
×
Actievoerder
Ria Kuurman

Dierenhulp zonder Grenzen - Indonesië en de wrede markten

Indonesië, een land dat bestaat uit meer dan 16.000 eilanden, staat bekend om de mooie flora en fauna, cultuur en prachtige stranden. Weet u/jij dat Indonesië 55.000 km aan stranden heeft? Er is voor toeristen veel te zien en te doen. Dit prachtige land ontvangt per jaar ongeveer 7 miljoen buitenlanders, waaronder ongeveer 200.000 Nederlanders! Wordt dit een reclame om Indonesië te bezoeken? Zeker niet. Dit prachtige land heeft een schimmige schaduwkant.

Één van de vele bewoonde eilanden is Sulawesi, vroeger bekend onder de naam Celebes. Het is op 11 na het grootste eiland van de wereld, met een grootte van ongeveer 175.000 km2. Wij concentreren ons op de noordelijkste provincie van het eiland, Noord-Sulawesi ( Sulawesi Utara ). Indonesië heeft macabere markten, ook in Noord-Sulawesi, o.a. de Xtreme Market in Tomohon en de Langowan Market, zij mogen zich op onze aandacht “verheugen”. Naast de verkoop van bloemen, fruit en groente worden ook dieren geslacht. Ter plekke! Op de markt is naast het bloed van de dieren ook de angst te ruiken. Vogels, apen, ratten, vleermuizen, slangen, katten en honden worden hier ook op verzoek geslacht. Op de tafels liggen de geslachte en geroosterde dieren, niet altijd in deze volgorde gedood, en onder de tafels liggen de nog levende dieren in te kleine kooien op hun noodlot te wachten. Het is gruwelijk om te zien. En het is daarom ook niet te begrijpen dat de markten als toeristische attracties aangeboden worden door resorts en westerse reisbureaus als “een beleving”. Of zoals een touroperator schrijft: “Probeer de markt in de ochtend te bezoeken om de maximale beleving te ervaren.” Een ander prijst de markt aan als een unieke belevenis, dat is het zeker maar niet op de wijze zoals zij het bedoelen. Onvoorstelbaar.

Lokale mensen die graag een hond willen hebben geven vaak de voorkeur aan dure rashonden i.p.v. een hond ( gratis ) te adopteren uit het rescue center van Animal Friends Manado Indonesia. Het rescue center in Tomohon zit helemaal vol met honden, , katten en ook een aantal andere dieren. Hier worden ze goed bewaakt, omdat ze met of zonder baasje een grote kans hebben om te worden ontvoerd en te eindigen op iemands bord. Naast een toenemende groep hondenliefhebbers, is er aan de andere kant een groep die graag hondenvlees eet. En dan ook het liefst honden die eerst zwaar zijn mishandeld. Er wordt geloofd dat als een hond doodsangsten heeft uitgestaan vlak voor zijn dood, dit de kracht die uitgaat van het vlees ten goede komt. Terwijl het eten van hondenvlees juist gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

AFMI beheert een shelter voor honden en katten, deze dieren worden zelden geadopteerd. De shelter heeft een kleine kliniek waar gewonde dieren behandeld en verzorgd worden. Het opvangcentrum moet helaas gedwongen verhuizen. Het centrum staat inmiddels tussen de woonhuizen (ook al was het centrum er eerst) en de bewoners klagen omdat ze last hebben van het geblaf van de honden. Een nieuwe locatie werd in het oerwoud gevonden, de bouw stagneert nu wegens slechte weersomstandigheden, er is veel regen gevallen. Maar ook laten de benodigde papieren op zich wachten, maar dit schijnt in Indonesië normaal te zijn. Helaas krijgt de organisatie weinig support. Ze geven niet op, gaan door in deze moeilijke omstandigheden en kunnen onze support hier goed bij gebruiken.

AFMI houdt zich ook bezig met de strijd tegen het verhandelen en slachten en eten van de dieren op de markten.  Naast de gruwel en de slachtpartijen die dieren moeten ondergaan is het een gevaar voor de volksgezondheid. Noord-Sulawesi heeft twee van meest beruchte honden- en kattenvleesmarkten in Indonesië; Tohomon’s ‘Extreme’ Market en Langowan Traditional Market. De eerste is op een paar straten afstand van de shelter. Veel van de dieren die hier zijn opvangen komen dus van deze markt. Dit geeft dikwijls frictie met de lokale handelaren. Dierenhulp zonder Grenzen gaat samen de strijd aan tegen de gewelddadige en gruwelijke slachtingen van dieren voor consumptie.  

 

 

S. van Gent aan teamlid Ria Kuurman

€ 10

20-10-2022

F. Tjon A Joe aan teamlid Ria Kuurman

€ 10

20-10-2022

Anoniem aan teamlid Ria Kuurman

€ 7,50

18-10-2022

P. van Leeuwen aan teamlid Ria Kuurman

Goed bezig Suc6👍

€ 25

18-10-2022

De Planterfant aan teamlid Ria Kuurman

€ 10

18-10-2022

Anoniem aan teamlid Ria Kuurman

€ 5

18-10-2022

S. Careman aan teamlid Ria Kuurman

€ 5

18-10-2022

Anoniem aan teamlid Ria Kuurman

€ 25

15-09-2021

1
2
dakje met Geef-logo
€ 152 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
van € 7.500
2%
14

donaties

1502

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar het goede doel:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon

Delen

Deelnemen
×
Deelnemen aan deze geefactie
Aan wie wil je doneren?
×
Geen profielfoto
Ria Kuurman

€ 152,50 opgehaald