OK
×

Rumah Baca; Kleinschalige bibliotheken op de Molukken

Rumah Baca; Kleinschalige bibliotheken op de Molukken logo 1

De Stichting Rhythm of Maluku (RoM) steunt van harte het kleinschalige project Rumah Baca, van stichting Gandong Projects in de Molukken.

In het Oosten van Indonesië ligt de eilandengroep Molukken. Een van de eilanden heet Seram. Seram bestaat grotendeels uit ondoordringbare oerwouden op hoge en grillige gebergten. Veel dorpjes zijn erg moeilijk te bereiken. Daardoor hebben de kinderen in deze afgelegen dorpen over het algemeen heel weinig toegang tot leesboeken. Behalve de collectie boeken op school, is er weinig aanbod om het lezen van boeken te stimuleren. De kinderen kunnen daarom minder genieten van de voordelen die lezen met zich meebrengt.

Om ook de kinderen in verafgelegen en ontoegankelijke gebieden te kunnen laten lezen bouwt gandong projects zgm Rumah Baca's, leeshuizen.
Een Rumah Baca is een ontmoetingsplek waar kinderen van alle leeftijden samen kunnen lezen, boeken kunnen lenen, kennis kunnen uitwisselen en samen huiswerk kunnen maken. Zodat kinderen de kans te krijgen om te leren, dromen te creëren en plezier te hebben door het lezen van boeken.

Het eerste leeshuis is in 2016 gebruik genomen in Horale, een klein kustdorpje op het eiland Seram. In aanwezigheid van het hele dorp, alle schoolkinderen en leraren, dorpshoofd en stichting Gandong. 

In het leeshuis staan kasten gevuld met kinderboeken. Voor alle leeftijden, over uiteenlopende onderwerpen, lees- boeken, leerboeken, Engelse boekjes, stripboekjes, voor ieder wat wils! De kinderen kunnen zich verdiepen in alle verhalen en wegdromen bij de mooie afbeeldingen. Een inspirerende en uitnodigende omgeving!
De Rumah Baca is gebouwd door de dorpelingen zelf, onder bezielende coördinatie van Atha Hitijahubessy van stichting Gandong en met support vanuit Nederland.

In 2017 volgde de opening van een 2e Rumah Baca in het dorp Ronussa.

Stichting RoM ondersteunt dit sympathieke project van de locale stichting Gandong. Stichting RoM geeft elk jaar een substantiele donatie van 1000 euro. Help ons dat bedrag te verhogen. Geef en doneer zodat meer kinderen kunnen lezen en kennis mogen maken met een nieuwe wereld vol verhalen.