OK
×

Fundamentele Zaken | Guna Gunit

Fundamentele Zaken | Guna Gunit logo 1

Veilig en optimaal onderwijs in Guna Gunit

Ver in de binnenlanden van Ethiopië ligt Guna Gunit. Dit gebied telt 7000 inwoners die door toenemende armoede al decennialang geïsoleerd leven van de wereld om zich heen. Het eerste contact tussen Joni en de gemeenschap werd gelegd in 2019 en inmiddels zijn we een intensief project gestart. Het doel: kinderen veilig en optimaal naar school laten gaan. Dé basis voor een betere toekomst voor de huidige en volgende generaties.

Guna Gunit ligt in een vallei. De enige manier om er te komen is te voet, want de brug die het gebied verbond met de buitenwereld is ingestort. Schoon water is er niet, sanitaire voorzieningen evenmin. Toegang tot onderwijs – en de kans op een baan – is nihil. De enige inkomstenbron is landbouw; van de minimale oogst in het droge gebied moeten alle inwoners worden gevoed.

Nadat we bij Joni signalen opvingen over de toestand in Guna Gunit kwam ons projectteam in 2019 met de inwoners in contact. Aanvoelen wat er speelt, goed luisteren en in gesprek gaan met de bevolking waren de eerste stappen. Al gauw bleek dat onveiligheid, slechte oogsten, gebrek aan infrastructuur en gebrek aan gezondheidszorg ertoe leiden dat minder dan 5% van de kinderen uit Guna Gunit het groep 8 examen haalt. Het behalen van dit examen is een voorwaarde om aan een vervolgopleiding te beginnen en dus een baan te vinden. De werkloosheid in het gebied is mede hierdoor al jaren enorm.

Fundamentele zaken

Tijdens de bezoeken van Joni wordt duidelijk dat er in Guna Gunit eerst behoefte is aan fundamentele zaken als veiligheid, onderdak, sanitair, goede gezondheidszorg en infrastructuur. Zonder deze elementen zal het doel om alle kinderen onderwijs te bieden en hen het groep 8 examen te laten behalen nooit succesvol bereikt kunnen worden. Daarom maakt ons projectteam eerst een inschatting van de fundamentele behoeftes. Op basis van die inschattingen worden fondsen en donateurs geworven.De tweede stap, het maken van een actieplan in samenspraak met de inwoners, kan pas worden gezet als de meerderheid van het ingeschatte budget is toegezegd. En daar is vertrouwen voor nodig – vanuit donateurs en fondsen, maar ook vanuit de inwoners van het gebied. Joni gaat dan ook zeer zorgvuldig en voorzichtig te werk. Transparantie staat hierin centraal.

Inmiddels is een deel van het budget toegezegd. Een van de drie schoolgebouwen is gefinancierd en kan gebouwd worden. Een mooie eerste stap! Maar we zijn er nog niet: voor lesmateriaal, meubilair, inrichting, watervoorziening, zonnepanelen, sanitair en een gezondheidskliniek is momenteel nog geen budget. Financiering van deze zaken is essentieel om met de onderwijsfase te starten. Investeren in de kwaliteit van onderwijs heeft immers alleen nut als kinderen veilig kunnen leren. Help jij mee?

dakje met Geef-logo
Website:
Startdatum:
04-08-2020
Einddatum:
03-08-2021