OK
×

De Groeilingactie: Maximaal Bewegen voor kinderen met kanker

De Groeilingactie: Maximaal Bewegen voor kinderen met kanker logo 1

Actie van De Groeiling scholen voor kinderen met kanker
Gedurende het schooljaar 2018/2019 organiseert De Groeiling samen met de aangesloten scholen een sportieve activiteit voor kinderen met kanker. Dit in het kader van het nieuw te openen Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie dat vanaf juni 2018 alle kinderen met kanker in Nederland zal behandelen. De scholen ondersteunen graag de missie: ieder kind met kanker genezen met optimale kwaliteit van leven.

In het bijzonder steunen zij gezamenlijk het project Maximaal Bewegen dat de ontwikkeling van kinderen met kanker stimuleert waardoor ze zowel fysiek als emotioneel, sociaal en cognitief blijven ontwikkelen en weerbaarder zijn. Naast een positieve invloed op de kwaliteit van leven, is bewegen ook van groot belang voor een voorspoedig behandelproces en minder late effecten van de behandeling, dus na genezing.

De leraren en leraressen van de aangesloten scholen worden op een nader te bepalen datum ijn het schooljaar uitgedaagd om te gaan bewegen voor het goede doel bij sportschool Va Bene in Reeuwijk. Dat is tevens bedoeld als een verbindend personeelsevent.

Er is een gevarieerd sportaanbod:
- Body Pump
- Steps
- Sport circuit
- Synergy
- Yoga
- Mindfullness
- Spinning
- Bootcamp (bij goed weer)

Er wordt gesport van 18.00 uur tot 21.00 uur, in 4 rondes van 40 minuten.

Iedere ronde kun je voor een activiteit intekenen. Eén ronde kost € 30,-. Leraren dienen dus sponsoren te zoeken om dat voor elkaar te krijgen. En hoe meer rondes ze inschrijven hoe meer er opgehaald wordt voor het goede doel! U kunt hen via de actiepagina's van dit project sponsoren.

Over het project Maximaal Bewegen
Kinderen met kanker verblijven regelmatig en langdurig in het ziekenhuis. Dit is niet alleen een enorme inbreuk op het leven van het kind, maar ook op het leven van de ouders. Het zijn intensieve en stressvolle periodes waarin het gezinsleven ontwricht raakt. Juist in die perioden is het van belang om een warme en inspirerende leefomgeving te creëren voor de kinderen en hun gezinnen. Om een deel van de stress weg te nemen en plezier terug te geven aan kind en gezin, biedt beweging een oplossing. Sporten maakt kinderen, ouders, broers en zussen weerbaarder en geeft hen de regie over hun handelen terug. Bovendien is beweging is niet alleen van positieve invloed op de kwaliteit van leven, maar het is ook van groot belang voor een voorspoedig behandelproces en minder late effecten na genezing.

Kinderen met kanker bewegen als gevolg van hun ziekte en behandeling veel minder (± 75% minder ten opzichte van hun gezonde leeftijdsgenootjes). Zij ervaren veel meer barrières om fysiek actief te zijn en brengen dus meer tijd zittend en liggend door. Voor deze groep kinderen is het belangrijk dat zij actief uitgedaagd worden in hun fysieke ontwikkeling op een voor hen passend niveau. Daarnaast stimuleert beweging in groepsverband ook de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van het kind.

De nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum is daarom zodanig ingericht dat ouders en kinderen uitgedaagd worden om meer te bewegen (ontwikkelingsgerichte zorg). Eén van die voorbeelden is de glijbaan op de trap in de centrale hal, daarnaast is er in het gebouw veel ruimte om fysiek actief bezig te zijn, bijvoorbeeld het binnenpark met verstop en klimmogelijkheden, de bouwplaats en een sport- en beweegtuin.

MAXIMAal Bewegen is een beweegprogramma dat rekening houdt met barrières en kijkt naar de mogelijkheden van ieder kind op individuele basis. Kinderen moeten niet gehinderd worden door een infuuspaal, maar hebben behoefte aan bijvoorbeeld een infuuspaal als step of fietsje, zodat zij zich ongehinderd kunnen verplaatsen door het ziekenhuis.