OK
×

Bomen planten in Kenia voor een vruchtbare toekomst !

Bomen planten in Kenia voor een vruchtbare toekomst ! logo 1

In het zuiden van Kenia ligt de Tiva rivier. Door overbegrazing en bomenkap, krijgt de regen geen tijd meer om in de grond te dringen. De vruchtbare bovengrond stroomt weg en de akkers brengen steeds minder op.

Africa Wood Grow (AWG), partner van TreesPlease, heeft geleerd met vallen en opstaan dat deze ontwikkeling is om te keren door met de boeren bomen te planten. De grond krijgt weer schaduw, de afvallende bladeren zorgen voor een nieuwe toplaag.

 

Er ligt inmiddels een plan om de hele vallei weer groen te maken. TreesPlease steunt de eerste fase. We willen 10.000 bomen gaan planten op de Kumatei farm.

10.000 bomen

In het zuiden van de Tiva vallei heeft Africa Wood Grow een gebied van 16 hectare gereserveerd, de Kamutei farm. Het gebied is omheind om te voorkomen dat loslopend vee, vooral geiten, de jonge boompjes afknaagt. Op dit terrein laat AWG zien dat je met boomaanplant de erosie kan stoppen en de bodemvruchtbaarheid kunt verbeteren. De ervaring in andere delen van de vallei heeft geleerd dat er al snel tientallen boeren dit voorbeeld willen volgen. AWG helpt hen daar bij.

De gronden op de Kumatei farm zijn gedegradeerd door het kappen en afgrazen van de oorspronkelijke vegetatie, waarna zon, wind en water vrij spel hadden. Door de wisselende weersomstandigheden heeft het landschap moeite zelf te herstellen. Akkerbouw is niet meer mogelijk. Waterbronnen zijn droog komen te staan. De bomen gaan het landschap weer tot leven wekken en voor duurzame ontwikkeling zorgen.

Op de hele farm moeten in totaal 18 duizend bomen worden geplant. Er wordt eerst in een geul een dam gebouwd. Hierachter wordt het water opgevangen, dat anders, door de erosie, binnen de kortste keren verdwenen zou zijn. Dit water wordt gebruikt om de jonge boompjes een goede start te geven en zorgt ook voor een verhoging van de grondwaterstand. De boompjes worden gekweekt op de door AWG opgezette kwekerij. Als de bomen goed aan het groeien zijn en de erosie stopt en de organische stof zich weer opbouwt, zal het gebied weer groen worden en geschikt voor een combinatie van bos- en landbouw (agroforestry). De boeren die meewerken aan dit project leren en zien hoe ook bomen bij hen kunnen zorgen voor een betere toekomst in dit gebied. Africa Woord Grow steunt hen hierbij.

dakje met Geef-logo
Website:
Startdatum:
28-02-2021
Einddatum:
30-12-2021