OK
×

Nationaal AYA 'Jong & Kanker' Zorgnetwerk

Nationaal AYA 'Jong & Kanker' Zorgnetwerk logo 1

Kanker rond je 20e, dat is echt wat anders! Kom in actie!

Jaarlijks horen 2700 jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar (Adolescents & Young Adults, AYA) dat zij kanker hebben. Vergeleken met kinderkanker is dat 5 keer zo veel. Toch gaat er nauwelijks geld en aandacht naar deze jongvolwassenen met kanker. Kanker op de AYA-leeftijd is zeldzaam, er komen verschillende vormen van kanker voor op de AYA-leeftijd en de behandeling is verspreid over verschillende specialismen. De normale leeftijdsontwikkeling komt door kanker plotseling ook in een heel ander daglicht te staan. Zo is het bijzonder moeizaam voor AYA’s om aan werk te komen, komt vruchtbaarheid in gevaar door behandelingen, worden AYA’s teruggeworpen op hun ouders, ondervinden AYA’s weinig begrip bij hun leeftijdgenoten en is er kans op late effecten. Kanker op de AYA-leeftijd wordt ook niet altijd herkend door zorgverleners en dit heeft gevolgen voor zowel de kwaliteit van leven als de levensverwachting.

Het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk is een landelijk kennis- en zorgnetwerk, opgericht in 2013, om overleving en kwaliteit van leven van AYA’s te optimaliseren. Zorgprofessionals, AYA’s en patiëntenorganisaties werken hecht samen voor de allerbeste leeftijdsspecifieke AYA-zorg, ondersteund door opleiding en uitgedaagd door wetenschappelijk onderzoek naar ‘Kanker op de AYA-leeftijd’. In de ziekenhuizen aangesloten bij het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk wordt AYA-zorg vanaf diagnose ingericht als een logisch en integraal onderdeel van de totale oncologische zorg. AYA-zorg gaat in op hele normale vragen en zorgbehoeftes die de jongvolwassene heeft. AYA-zorg wordt op dit moment nog niet structureel gefinancierd. Er is daarom veel steun nodig om alle activiteiten in de zorg, de opleiding en het onderzoek wel te kunnen uitvoeren.

Er is geld nodig om te onderzoeken:

  • Waarom op de AYA leeftijd kanker voorkomt
  • Welke zorg en behandeling het beste gegeven kunnen worden
  • Welke zorgbehoeften er zijn

Resultaten uit het onderzoek worden ingezet om de zorg te verbeteren.

Er is steun nodig om de juiste zorg te kunnen verlenen. Er is hulp nodig om de AYA boodschap ‘In Nederland krijgt elke AYA de allerbeste AYA zorg’ uit te dragen aan professionals in de opleidingen en aan de Nederlandse burger.

Alle activiteiten hebben 1 gezamenlijk doel: de levensverwachting en de kwaliteit van leven van de AYA verbeteren.

dakje met Geef-logo

De statistieken

Wat we tot nu toe samen hebben bereikt:

€ 19.731,50opgehaald
511donaties

Geregistreerd bij

ANBI
KvK:
RSIN:
856753567
Geef:
9284

Volg ons ook op

Delen

Download de Geef app

Appstore logoPlaystore logo