OK
×
Actievoerder
Carla Brokking

Verjaardagsactie voor de Cabauwse Molen

Mijn naam is Carla Brokking en ik heb wat met molens, vooral met de Cabauwse Molen. Misschien omdat mijn overgrootvader een molen had en er molenaarsbloed door mijn aderen stroomt, maar zeker omdat ik molens prachtige echt-Nederlandse monumenten vind, waarin je de oerkracht van de wind ervaart. Een kracht die op ingenieuze wijze werd omgezet om van alles mogelijk te maken. Zoals het bemalen van de polder: de reden waarom wij hier in de Lopikerwaard kunnen wonen.

De Cabauwse molen is uniek en staat op een prachtige plek, het is altijd genieten daar en je laadt je weer helemaal op (zie het verhaal bij het doel voor de opbrengst van deze actie (rechts op deze pagina of hieronder) en op de website van de Cabauwse Molen). Ik zet me in voor deze molen door een bestuursfunctie bij Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen.

De molen heeft grote technische problemen en is om veiligheidsredenen stilgezet. Dit is een grote schok voor alle betrokkenen en omwonenden. Een flinke restauratie is nodig en daar is veel geld voor nodig, heel veel geld. Vooruitlopend op de start van de fondsenwervingscampagnes over enkele weken, start ik alvast mijn eigen actie. Omdat ik deze week jarig ben, het beste moment om wat op touw te zetten.

Help je mij mijn verjaardag te vieren door een donatie aan de Cabauwse Molen? In plaats van een cadeau of zomaar omdat je het belang inziet van het behoud van deze prachtige molen.

Veel dank!

 

Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen logo 2

Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen

 De Cabauwse Molen

Op een unieke plek in het open polderland van Lopik staat de Middelste Molen, beter bekend als de Cabauwse Molen. De Cabauwse Molen zorgde voor droge voeten en vooral droge koeienpoten in de Lopikerwaard. Meer dan vijfhonderd jaar lang.  Nu geniet je er van de spannende verhalen van het molenaarsbestaan. En vergader je in de stilste vergaderruimte van Nederland, met uitzicht op de weidse groene vlakten rondom.

De huidige poldermolen dateert uit 1773, maar al in 1454 stond op deze plek een molen die de Lopikerwaard bemaalde. Deze kon het werk niet alleen aan en de Voorste en Achterste Molen werden gebouwd. In 1934 werd het grootste deel van de bemaling overgenomen door een dieselgemaal. Deze werd gebouwd op de plek van de Voorste Molen. In 1961 werd ook de Achterste Molen gesloopt. In 1943 verving een elektrisch gemaal het dieselgemaal. Na de ruilverkaveling in 1995 werd ook deze buiten gebruik gesteld. De Middelste Molen is behouden en sinds 2007­/2008 weer volledig maalvaardig.

Samen met het zomerhuisje, de machinistenwoning en het gemaal vormt de wipwatermolen  een markant complex in het polderlandschap. Fraai is het 19e-eeuwse interieur, dat laat zien hoe weinig ruimte het molenaarsgezin vroeger had.

Technische en bouwkundige problemen

Helaas hebben bouwkundige en technische inspecties in 2018 ernstige gebreken aan het licht gebracht, onder andere onderloopsheid, het interen van de potroeden (basis van het wiekenkruis) en een aanval van de bonte knaagkever. De technische situatie is zelfs zo penibel dat de molen niet meer mag draaien; dan zouden de wieken namelijk af kunnen breken.

Een flinke restauratie moet uitkomst bieden, maar daar is geld voor nodig, heel veel geld.

Belang van de Cabauwse Molen

De Cabauwse molen behoort, door zijn authentieke karakter en bijzondere kwaliteiten, tot een van de belangrijkste molens van Nederland. De molen was een onmisbare schakel in het ontstaan van de Lopikerwaard en is nu nog een beeldbepalend cultureelhistorisch en waterstaatkundig monument. Het is de laatste poldermolen van Lopik. Het behoud van de molen is dus van groot belang.

Actie

Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen voert samen met het Utrechts Landschap* actie voor het behoud van de molen. Helpt u mee?

 

De betrokken stichtingen

*Het molenensemble is eigendom van Stichting De Utrechtse Molens (SDUM) en wordt voor de SDUM beheerd door de stichting het Utrechts Landschap (HUL). De Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen (Stichting Vrienden) zorgt voor lokale ondersteuning, werft fondsen voor de instandhouding van de molen en organiseert evenementen met een educatief element die het  cultuurhistorisch en waterstaatkundig belang illustreren. Verder beheert de Stichting Vrienden het zomerhuis, dat verhuurt wordt als vergaderruimte.

Meer informatie
dakje met Geef-logo
€ 1.065 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
106%
32

donaties

0

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar het goede doel:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon

Delen

Aan wie wil je doneren?
×
Carla Brokking
Carla Brokking

€ 1.065 opgehaald