OK
×
Actievoerder
Ria Kuurman

St. Dierenhulp zonder Grenzen- Libassa Wildlife Sanctuary

Libassa Wildlife Sanctuary - Liberia

In samenspraak met de Forestry Development Authority (FDA) die verantwoordelijk is voor de wouden in Liberia, werd het Libassa Wildlife Sanctuary opgericht. Rudolph en Lisa  Antoune doneerden een stuk grond en stonden in voor de bouw en financiering van de eerste 10 verblijven.

De verwezenlijking van het opvangcentrum viel toevallig samen met de herziening van de nationale wet betreffende natuurbehoud in Liberia. In 2016 werd beslist dat vanaf nu strenger zou worden opgetreden tegen het illegaal verhandelen van wilde (beschermde) diersoorten. Met deze nieuwe wet in de aanslag én een plek om de verhandelde dieren naartoe te brengen moest enkel nog iemand gevonden worden om het opvangcentrum op gang te trekken en te runnen. In december 2016 werd de Belgische Julie Vanassche aangenomen om deze taak in Liberia te vervullen.  

De eerste dieren kwamen al snel binnen. Het opvangcentrum opende officieel haar deuren op 7 mei 2017. Sindsdien werden 551 dieren binnengebracht en 272 dieren opnieuw vrijgelaten in de natuur! Libassa Wildlife Sanctuary is het eerste en enige opvangcentrum in Liberia (en omliggende buurlanden) dat verschillende diersoorten opvangt die slachtoffer zijn geworden van illegale handel en stroperij. Het opvangcentrum vangt apen, schubdieren, antilopen, (roof)vogels, reptielen en kleine roofdieren op. Wanneer een chimpansee gebracht wordt, wordt zij/hij naar Libera Chimpanzee Rescue and Protection gebracht ( zie www.dierenhulpzondergrenzen.com ) .

Momenteel zitten er 125 dieren in het opvangcentrum waaronder 93 apen van 6 verschillende soorten. Om voor al deze dieren te voorzien zijn ze genoodzaakt om te blijven uitbreiden en verblijven bij te bouwen. Het maandelijkse kostenplaatje bedraagt momenteel € 2100,-- aan voedsel voor de dieren.

De meeste dieren die worden binnengebracht zijn weesjes, aangezien hun ouders werden vermoord voor hun vlees. Dit zorgt ervoor dat het opvangcentrum telkens melkvervangers moet kopen (meestal uit het buitenland) voor veel verschillende diersoorten. Ook hebben de dieren heel vaak medische verzorging nodig wat het totale kostenplaatje alleen maar de hoogte in duwt.

Aan de kant van elke weg staan kraampjes waar bushmeat, soms leven de dieren zelfs nog, wordt verkocht. Voor een kleine krokodil betaal je slechts € 5.—

Liberia is een erg arm land, maar het is dus niet waar dat alle Liberianen wilde dieren moeten eten vanwege armoede en honger. Wat wel een oorzaak is, is de onwetendheid van de bevolking. Aan goede educatie is namelijk een groot gebrek in Liberia. Vanassche: « De lokale bevolking is met het eten van bushmeat opgegroeid, ze weten niet beter. De helft van de bevolking is jonger dan achttien jaar, daarom gaat LWS veel langs bij scholen om voorlichting te geven over natuurbehoud. Wilde dieren zijn niet alleen belangrijk voor het behoud van ecosystemen, ze zijn bovendien goed voor de economie. Toeristen zijn bereid veel geld neer te tellen om wilde dieren in het echt te spotten. Zo proberen ze de jeugd te laten inzien hoe belangrijk het is om wilde dieren te beschermen. Als LWS zich enkel richt  op het opvangen van dieren, is het dweilen met de kraan open. De oorzaak moet worden aangepakt.»

Libassa Wildlife Sanctuary doet ook aan educatie en geeft vaak rondleidingen aan scholen of andere enthousiastelingen. Deze toegangstickets vormden een grote bron van inkomsten om het opvangcentrum draaiende te houden. Omwille van de Coronapandemie zijn alle bezoeken weggevallen en is het vaak moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen…

In Liberia zijn nog enkele zeldzame diersoorten te vinden onder meer zebraduikers, dwergnijlpaarden en enkele halfapen zoals de potto's. Verder leven er olifanten en chimpansees. In de natuurreservaten van Liberia grazen de zeldzame dwergbuffels. De illegale handel in wilde dieren in Libera wordt steeds zorgelijker. Er zijn steeds minder wilde dieren en de natuurgebieden worden leger.

Slachtoffers

Behalve voor bushmeat, zijn wilde dieren slachtoffer van de handel voor de traditionele Chinese geneeskunde en de exotische huisdierenmarkt. Cjiese handelaars hebben Liberiaanse jagers in dienst om op olifanten en  schubdieren te  jagen. Schubdieren zijn ontzettend zeldzaam, maar ook ontzettend gewild: aan hun schubben worden (onterecht) geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Daarom zijn schubdieren de meest illegaal verhandelde zoogdieren ter wereld. Dus elk gered schubdier telt, om het uitsterven tegen te gaan.

Wilde dieren worden op wrede wijze gevangen. In Liberia zijn er geen regels op het gebied van middelen om te jagen. Jagers gebruiken geweren, wildklemmen, honden en metaaldraden. Dieren worden hierdoor zwaar gewond   de opvang binnengebracht.   Als een dier vastzit in een klem probeert hij zich los te rukken uit paniek. Hierdoor breken ze makkelijk hun botten, of lopen ze ernstige verwondingen op. Sommige dieren breken hun poten uit paniek. Wilde dieren, zoals civetkatten, worden langs de weg verhandeld.

 

 

Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal logo 2

Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal

WAT IS EN DOET STICHTING DIERENHULP ZONDER GRENZEN INTERNATIONAAL?

DZG is een onafhankelijke organisatie voor kansarme dieren.

Sinds 2004 heeft de organisatie veel dieren kunnen helpen uit en in het buitenland, maar ook enkelen in het binnenland. Want zoals de naam al zegt, het helpen van dieren houdt niet op bij een landsgrens.    

Het hoofddoel  van de organisatie is het verbeteren van leefomstandigheden van dieren waar nodig. Daartoe worden dieren in Europa en daarbuiten  geholpen door deze te voorzien van nodige  (  medische )  verzorging en basisbehoeften.

Ooit begonnen met het helpen op één plek in Spanje, volgden hierna al snel meer organisaties in dat land en daarbuiten die om hulp vroegen. Nu helpt DZG op meerdere plekken in de wereld, op diverse manieren. Elk project op haar beurt heeft hulp nodig, maar het is voor dezelfde doelgroep; dieren in nood, overal op de wereld.   

De mening van DZG is dat het eigenlijk  onverantwoord is om als stichting je alleen te richten op adopties van honden en katten, dit lost het probleem niet op. Honden en katten worden nog steeds massaal gedumpt, mishandeld, etc., ze worden niet gecastreerd/gesteriliseerd en in de meeste gevallen geven de autoriteiten niet thuis als hulp gevraagd wordt. Dierenwelzijn staat in veel landen niet op de agenda, staat het daar wel op dan zeker niet hoog.

In veel landen vindt veel dierenmishandeling plaats. Dit gebeurt soms uit onmacht en/of onwetendheid, maar nog meer vanuit een gedachte dat een dier toch maar “een ding” is zonder gevoel. “Een ding” waarmee je kunt doen wat je wilt. In Spanje bijvoorbeeld worden honden opgehangen, levend verbrand, achter auto’s aangesleept. In Griekenland sterven dieren o.a. een gruwelijke en langzame  dood door vergiftiging. In Liberia worden dieren gevangen, verkocht of gegeten. Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat dieren kan gebeuren.

Niet alleen te adopteren dieren, zoals honden en katten, zijn slachtoffer van de mens. Want laten we eerlijk zijn, mensen nemen niet altijd hun verantwoording m.b.t. het welzijn van dieren. Dieren zoals hoefachtige, landbouwdieren, ( half ) apen, beren, kangoeroes, schubdieren, vogels, reptielen en zo kunnen we een heel lange lijst maken.  

DZG ziet het als haar taak hulpprojecten in het buitenland op weg te helpen en financieel te ondersteunen met hulp van donaties. Af en toe wordt de vraag gesteld of DZG al ( bijna ) overbodig zijn? Nee, zeer  zeker niet, de stichting houdt en hield zich al niet alleen bezig met adopties, zij probeert ook steun te geven op andere vlakken.

Hoe zal de toekomst van St. Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal er uit kunnen zien? Zij  moeten en willen dieren blijven helpen. Daartoe  voelen zij zich nog steeds verplicht. DZG heeft  met de hulpprojecten een goede band opgebouwd en zij moet ook deze verantwoordelijkheid blijven nemen. Het aantal dieren zal gereduceerd moeten worden, makkelijker gezegd dan gedaan zult u denken,  daar is ook DZG  zich terdege van  bewust.Wij hebben uw/jouw hulp nodig, financiële hulp.

Dierenhulp zonder Grenzen is een onafhankelijke organisatie die volledig afhankelijk is van donaties en giften. De stichting draait volledig op vrijwilligers, die worden aangestuurd door een bestuur. 

Binnen de stichting is ook altijd behoefte aan vrijwilligers. Hebt u belangstelling voor één van de vrijwilligersfuncties? Kijkt u dan op dierenhulpzondergrenzen.com of op facebook.com/dierenhulpzondergrenzen

Meer informatie
dakje met Geef-logo
€ 0 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
van € 5.000
0%
0

donaties

1126

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar het goede doel:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon

Delen

Deelnemen
×
Deelnemen aan deze geefactie
Aan wie wil je doneren?
×
Geen profielfoto
Ria Kuurman

€ 0 opgehaald