OK
×
Actievoerder
Ria Kuurman

St. Dierenhulp zonder Grenzen Int- Berovo Macedonië

Berovo  is een kleine stad en gemeente in het oosten van Noord-Macedonië.   Pro Anima is  een vereniging voor bescherming van dieren, geregistreerd in het Centrale Register van de Republiek Macedonië, als een NGO zonder winstoogmerk.   

 De vereniging is opgericht in en functioneert als een officiële organisatie sinds 17.02.2018, maar het is vermeldenswaard dat het helpen en het redden van dieren door de vrijwilligers in Macedonië dateert van veel eerder, hoewel het allemaal onofficieel was. Het idee bestond en rijpte voor een lange tijd tot het moment waarop zij zich klaar voelden om een officiële organisatie op te richten. Zij zijn deze reis begonnen, voorbereid om uitdagingen aan te gaan, en alles wat hen in dit proces te wachten staat, met al kracht en beschikbare middelen.

Tot bijna eind 2021 )hebben zij voor meer dan 350 dieren gezorgd, voornamelijk honden en katten, maar ook hebben ze vossen, slangen, muizen, ooievaars en roofvogels weten te redden. Bijzondere aandacht ging uit naar de reddingsactie van twee gieren (Gyps fulvus), die volgens de Macedonische wetgeving tot een beschermde soort in Macedonië behoort. De vrijwilligers hebben ook actie ondernomen om paartjes ooievaars te redden uit nesten op gevaarlijke punten; ook dit zijn zeldzame vogels in het gebied.

 Maar eerlijk gezegd zijn de activiteiten vooral gericht op het redden en verzorgen van in de steek gelaten honden en katten. Ze vinden ze meestal op zeer jonge leeftijd, de meesten zijn pas geboren, in zakken, dozen, rivieren en naast vuilcontainers gegooid. Ook zijn er achtergelaten teefjes  moeders met hun puppy’s, oude en zieke dieren, gewonde dieren...

Het algemene bewustzijn van de bevolking in Macedonië is extreem laag, vooral in de kleinere steden en plattelandssteden zoals Berovo. Honden die een eigenaar hebben zwerven op straat en staan het grootste deel van de tijd rechtstreeks bloot aan gevaar. Ze worden niet ingeënt, niet ontdaan van parasieten, niet gesteriliseerd of gecastreerd. Zij krijgen bij lange na niet de aandacht, liefde en zorg die voor elk huisdier noodzakelijk is. En het ergste van alles is wanneer ze ziek worden; ze krijgen niet de broodnodige medische hulp, maar worden meedogenloos achtergelaten om te sterven met kwellende pijn.

Ondanks het wettelijke besluit dat een hond die een eigenaar heeft niet in de openbare ruimte mag verblijven zonder de aanwezigheid van de eigenaar en tegelijkertijd aangelijnd moet zijn, respecteert niemand dat, en wat nog erger is, de instellingen van het systeem die verplicht zijn de wet uit te voeren, doen niets om dergelijke overtredingen te stoppen. De aanwezigheid van zwerfhonden op straat is een rechtstreeks gevolg van dergelijk onverantwoordelijk gedrag.

Een aanzienlijk deel van de bevolking heeft gewoonweg een hekel heeft aan dieren. Dieren worden  meestal gehouden omwille van een bepaald voordeel: honden om het eigendom te bewaken en te verdedigen, katten om op muizen te jagen. Het klinkt vreselijk primitief, dat weten we, maar dat is onze realiteit ter plekke. Dieren worden zelden gezien als levende, bewuste wezens die honger, dorst en pijn voelen.

In de grotere steden, zoals de hoofdstad Skopje, is het algemene beeld iets beter, maar helaas, zoals we al eerder schreven, kunnen ze niet hetzelfde zeggen over de kleine plaatsen zoals Berovo, waar vreselijk primitivisme en ongevoeligheid gedijen.

Er is geen plaats, straat, locatie, enige plek in Macedonië, waar geen hond of kat is. Ze zijn overal. En daarom zijn ze vaak het slachtoffer van vergiftigingen. Hoewel het vergiftigen van dieren in Macedonië als een misdrijf is gedefinieerd, wordt het al jaren toegepast. Giftige stoffen kunnen gemakkelijk worden verkregen en geen enkele vergiftiger is schuldig bevonden en verantwoordelijk bevonden voor wat dieren is aan gedaan. Geloof het of niet,  NIEMAND! En er gaat geen dag voorbij zonder dat dat ergens een dier vergiftigd is.

Zij leven in een land waar een moeder met puppy’s levend verbrand werd terwijl zij haar kleintjes aan het zogen was.  Onze collega’s leven in een land waar honden publiekelijk werden gedood met bijlen, scherpe voorwerpen en wapens van allerlei aard. Het land waar brutale gevallen van hondenophanging zijn geregistreerd. Het is een land waar in plaats van een vergiftigde hond te helpen en te redden, hij begraven werd terwijl hij nog leefde.

De lokale en nationale autoriteiten zijn totaal onbekwaam, ongeïnteresseerd en onmachtig om het probleem op te lossen of de situatie zelfs maar gedeeltelijk te verbeteren. Integendeel, zij zijn ook betrokken bij criminele activiteiten met diensten, veterinaire ingrepen, dubieuze contracten en uitbetalingen van fondsen. Helaas is dergelijk gedrag de voornaamste oorzaak van het doden van dieren. De gevestigde orde bestaat uit mensen  zonder elementaire belangstelling voor het algemeen welzijn of het welzijn van dieren; erger nog; zij vinden een manier om te profiteren van de weinig benijdenswaardige positie waarin de dieren worden geplaatst. Degenen die er niet van profiteren hebben meestal geen belangstelling voor dit onderwerp, zodat het een onderwerp is dat eenvoudig terzijde wordt geschoven en genegeerd.

En hier staan ze dan, onze collega’s, te midden van dit alles , en toch helemaal alleen, zonder enige hulp van wie dan ook, nog steeds staande en vechtend voor positieve verandering, voor het redden van hen die stemloos en hulpeloos zijn, en voor hun betere toekomst, om het verschil te maken. Zij verzorgen, voeden, behandelen dagelijks. Al hun tijd en aandacht gaat naar de dieren.

Ze hebben redelijk geleerd om te gaan met de obstakels waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden. Zij zijn een vereniging in een kleine stad, waar dierenartsen niet in staat zijn om zelfs maar basis veterinaire diensten te verlenen. Voor elke iets gecompliceerdere diagnose moeten ze naar een andere stad. Meestal is dat de hoofdstad, die op 180 km van Berovo ligt op 3 uur rijden. De dichtstbijzijnde dierenarts is 80 minuten rijden. In tegenstelling tot de organisaties die in grotere steden werken en toegang hebben tot veel meer dan alleen elementaire veterinaire diensten, is vervoer voor onze collega’s  vaak een enorm probleem. Zij hebben ook te kampen met een tekort aan activisten die geëngageerd en volhardend zijn in deze strijd, mensen op wie je op elk moment kunt rekenen.

Maar zij hebben de realiteit aanvaard. Met een goede organisatie, opoffering, wederzijds respect en overeenstemming kunnen ze alles bereiken. Het uiteindelijke doel is elk dier een goed thuis te bieden.

Adoptie is in Macedonië  een mindere optie. Macedonische gezinnen die goede baasjes zijn, zijn een echte zeldzaamheid. Met dat in het achterhoofd zijn zij ongeveer twee jaar geleden in contact gekomen met een nieuw opgerichte vereniging in Duitsland, en met hun hulp zijn zij begonnen dieren daar onder te brengen. Ook in Duitsland veranderen de regels en deze samenwerking kan niet doorgezet worden. Nieuwe vergunningen moeten daar worden aangevraagd. Ze hebben ook verschillende dieren ondergebracht in het Verenigd Koninkrijk. Ook hebben ze contacten en een goede samenwerking met bijna elke organisatie in Macedonië. Maar dat is niet genoeg. Ze moeten meer doen, ze moeten beter doen, dat is nu hum motto!

 Adoptie is een groot probleem vanwege de geringe belangstelling de laatste tijd. In maanden is geen enkele hond geadopteerd. Dit betekent dat als een hond niet geadopteerd wordt, anderen die dringend gered moeten worden op een wachtlijst geplaatst moeten worden. Geloof het of niet, we hebben al 4 maanden niet direct een hond geadopteerd. Het gebrek aan geld en plek is een groot probleem.

De winter staat voor de deur en dat beangstigt onze collega’s en ons, want Berovo is de koudste stad in Macedonië. Er zijn zelfs  pooltemperaturen in de winterperiode en er zijn zo veel puppy’s.

Op dit moment hebben ze 50 honden en 20 katten. De meeste van hen worden ondergebracht in het kleine, geïmproviseerde asiel. En de honden met ernstigere medische problemen worden ondergebracht in privé-kennels, zodat ze dicht bij de dierenarts kunnen zijn en geobserveerd kunnen worden. Verder zorgen ze dagelijks voor zwerfhonden en -katten op vele locaties in de stad,  ze krijgen eten, worden gecastreerd, krijgen een passende behandeling voor inwendige en uitwendige parasieten en veterinaire hulp en zorg wanneer ze die nodig hebben.

De gemiddelde maandelijkse kosten bedragen ongeveer € 1500 euro, inclusief voedsel, dierenartskosten, behandelingen tegen parasieten, verbetering van de omstandigheden in de schuilplaatsen, enz.

Pro Anima is  de enige vereniging voor dierenbescherming in Berovo en niet alleen in deze stad, maar ook in de dichtstbijzijnde steden. Het lot van elk dier in dit deel van het land hangt dus van hen af!

 Ze hadden een bondgenoot nodig, een partner, ze hebben hulp nodig.  En die bondgenoot en hulp hebben ze bij Stichting Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal gevonden. Wordt u ook een bondgenoot?

 

 

 

 

C. Ooievaar aan teamlid Ria Kuurman

€ 10

20-12-2021

Anoniem aan teamlid Ria Kuurman

€ 10

18-12-2021

Anoniem aan teamlid Ria Kuurman

€ 10

15-11-2021

Anoniem aan teamlid Ria Kuurman

€ 25

15-11-2021

D. van Akkeren aan teamlid Ria Kuurman

€ 10

15-11-2021

dakje met Geef-logo
€ 65 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
van € 5.000
1%
5

donaties

684

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar het goede doel:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon

Delen

Deelnemen
×
Deelnemen aan deze geefactie
Aan wie wil je doneren?
×
Geen profielfoto
Ria Kuurman

€ 65 opgehaald