OK
×
Actievoerder
Wesley Bolks

Noodhulp Malawi extreme storm 'Freddy'

Malawi is getroffen door extreme overstromingen door tropische storm ‘Freddy’. Een update uit het ziekenhuis Mulanje Mission Hospital:

Na twee dagen hevige regenval en overstromingen, zondag en maandag, is er in sommige delen van Mulanje vannacht 480 mm regen gevallen in slechts 12 uur. In de dorpen is er veel schade aan huizen, gewassen en er vallen doden en gewonden door overstromingen en instortende gebouwen. Sociale media staan vol met heftige foto’s en filmpjes en gemeenschappen rapporteren over mensen die meegesleurd worden door rivieren. Heel Malawi zit zonder stroom nu de waterkracht centrales gesloten zijn.

Mulanje Mission Hospital is niet bereikbaar over de weg, net als de gezondheidsposten die naar het ziekenhuis verwijzen. Er zijn in Malawi al 99 doden gevallen. De President heeft de noodtoestand uitgeroepen. De overstromingen komen tijdens de grootste uitbraak van cholera in de geschiedenis van Malawi.

We vragen u om uw gebed voor Malawi. Ook financiële hulp die geboden kan worden is zeer welkom.

Het is nog te vroeg om exact aan te geven welke schade waar aangericht is en een volledige inventarisatie volgt. Daar kunnen we echter niet op wachten.

Mulanje Mission Hospital heeft dringend behoefte aan fondsen voor noodhulp in de vorm van dekens, plastic zeilen, voedselhulp, bouwmaterialen om waterpunten te repareren, gewonden te behandelen en de gezondheidszorg draaiende te houden.

Stichting Steun Malawi logo 2

Stichting Steun Malawi

De stichting

Stichting Steun Malawi is in 2019 opgericht door 9 mensen uit Beerzerveld en Mariënberg. Dit om het werk van Arie en Lisanne Glas te ondersteunen. Zij zijn sinds januari 2017 werkzaam als tropenartsen in het Mulanje Mission Hospital in het zuiden van Malawi.

Het doel van Stichting Steun Malawi

Stichting Steun Malawi stelt zich ten doel om het programma duurzaam levensonderhoud van het Mulanje Mission Hospital financieel te ondersteunen. Dit om mensen uit de regio van het Mulanje ziekenhuis te helpen om in hun eigen omgeving kleine stappen te zetten die hun gezondheid, voeding en economische situatie verbeteren.

Het ziekenhuis

Mulanje Mission hospital is een ziekenhuis op het platteland in Zuid Malawi. Dit ziekenhuis heeft 230 bedden, 260 personeelsleden die zorg leveren voor 92.000 mensen. Deze mensen wonen verspreid over 72 dorpen. 20% van de bevolking is HIV positief. En 80% is kleinschalig boer. Naast de gewone ziekenhuiszorg wordt er veel aandacht gegeven aan programma's die ervoor zorgen dat mensen minder snel in het ziekenhuis belanden. Dit wordt gedaan via de volgende preventie programma's. Te denk valt aan:

 • Zorg voor wezen
 • Zorg voor gevangenen
 • Preventie van tienerzwangerschappen
 • Malariapreventie
 • Programma's voor duurzaam levensonderhoud

Duurzaam levensonderhoud

Stichting Steun Malawi ondersteunt met name dit programma voor duurzaam levensonderhoud.

Wat houdt dat in?

 • Trainen van boeren in gebruik van betere landbouwmethoden. Eenmaal getraind geeft iedereen zijn kennis door aan tien andere boeren.
 • Aanleg van irrigatiesystemen en instructie over het onderhoud.
 • Training in verzorging van kleinvee, inclusief bassale diergeneeskunde.
 • Doorgeefmethode van geiten.
 • Stimuleren van en hulp bij opzetten van bijenhouderijen.
 • Lessen over het belang van compost en hoe dat te maken.
 • Economische versterking door het opzetten van kleine dorpsbanken.
 • Verbetering en reparatie van waterputten.
 • Stimuleren van en hulp bij de aanleg van schooltuinen. (bereik 11.000 leerlingen)
 • Stimuleren van telen van een grotere verscheidenheid aan gewassen, met name ook voor de verkoop.
 • Workshops over koken met veel efficiënter gebruik van hout.
 • Planten van bomen en het beschermen van rivieroevers. (inmiddels circa 40.000 bomen geplant)

Voor meer informatie over ons en Mulanje Mission Hospital kan er gekeken worden op: https://stichtingsteunmalawi.nl/ en www.mmh.mw

Meer informatie
dakje met Geef-logo
€ 1.535 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
van € 10.000
15%
19

donaties

0

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar het goede doel:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon

Delen

Deelnemen
×
Deelnemen aan deze geefactie
Aan wie wil je doneren?
×
Geen profielfoto
Wesley Bolks

€ 1.535 opgehaald