OK
×

Memorials Montfoort

In 1943 zijn in Montfoort twee Britse bommenwerpers neergestort. Daarbij kwamen dertien Britten en één Canadees om het leven. 1 bemanninslid overleefde de crash. 

Na ruim een jaar verkopen van Engelse drop, vrijheidskaarsen, loterij en donaties zijn op woensdag 29 juni 2022 de twee gedenktekens onthuld. 

Het werd een gedenkwaardige dag waarop de Montfoortse bevolking na 79 jaar haar ereschuld kon inlossen. Voor een impressie van de indrukwekkende onthullings ceremonies  zie onderstaande link. 

Reportage onthulling Memorials Montfoort / Movie Memorials Montfoort 

Reportage RTV Utrecht 

De fysieke gedenktekens zijn dus na na twee jaar gerealiseerd. Als laatste doel heeft Memorials Montfoort om ook de website (digitale monument) verder uit te werken en om een interactief lespakket te ontwikkelen voor basisscholieren.

Op de beide memorials komt ook een verwijzing naar www.memorials-montfoort.nl. Passanten  kunnen dan via deze website achtergrond informatie over de fatale vluchten en de omgekomen bemanningsleden lezen.

De website wordt dan het “digitale monument” waar passanten achtergrond informatie over de fatale vluchten en de omgekomen bemanningsleden lezen.

Dat is tevens goed te gebruiken is voor een lespakket over “Montfoort in de oorlog.”  In dit lespakket komt dan, naast de gecrashte vliegtuigen, ook aandacht voor andere gebeurtenissen in Montfoort zoals de drie bombardementen, de joodse inwoners, inkwartiering van Duitse soldaten en de dramatisch verlopen wapendropping.  Het lespakket gaat jaarlijks gebruikt worden door groep 7 van de Montfoortse basisscholen. Op deze manier geven we structureel de verhalen over Montfoort in de oorlog door aan nieuwe generaties.

De donaties verlopen via bankrekening van Comité 4 en 5 mei Montfoort. Meer info over fondswervende acties en voortgang op  www.memorials-montfoort.nl

Vragen of opmerkingen: comite@memorials-montfoort.nl.

Comité Memorials Montfoort
07-06-2021 09:40

Het  onderzoeksteam van Memorials Montfoort is druk bezig om zoveel mogelijk te weten te komen over de twee in 1943 in Montfoort neergestortte vliegtuigen en hun bemaningsleden. 

Inmiddels hebben we documenten binnen uit Canada die het indrukwekkende verhaal vertellen van de zoektocht van de broer van George MacDougall die in de  nacht van 3-4 februari 1943 niet meer was teruggekeerd van een vlucht. Uiteindelijk komt de broer  in de "litte township" of Montfoort uit.  Via interviews met oogetuigen waaronder "police man" Sas  komt hij erachter dat er geen overlevenden waren en zijn broertje dus was omgekomen.

Hij schrijft vervolgens naar zijn familie in Canada dat hij nog langs een beeldhouwer gaat om een stenen herdenkinsgmonument op de crash site neer te zetten met daarop de naam van zijn broertje en zijn mede bemmanningsleden. 

Dat stenen gedenkteken is er destidjs niet neergezet maar met elkaar gaan we ervoor zorgen dat  het monument er na bijna 80 jaar toch nog komt! Een mooi eerbetoon aan deze mannen en hun nabestaanden ! U kunt meehelpen door een bedrag te doneren via www.memorials-montfoort of daar voor € 5,- een puntzak Engelse drop te bestellen. Deze puntzakken zijn ook bij de service balie van de Jumbo te koop. Snoep van de vrijheid! 

dakje met Geef-logo
€ 20.745 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
van € 25.000
waarvan € 1.245 via Geef.nl
82%
50

donaties

0

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar deze actievoerder:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon
Er wordt uitbetaald op een SEPA IBAN rekeningnummer met de volgende tenaamstelling: 4 en 5 mei Comite Montfoort

Delen

Aan wie wil je doneren?
×