OK
×
Actievoerder
Josje Kok

Josje promoveert!

Hoi! Mijn naam is Josje Kok. Bijna PhD. 

Mijn proefschrift, ‘A standard story’, is af en op 18 juni mag ik het gaan verdedigen. Het behalen van mijn PhD voelt als zo’n groot cadeau. De weg ernaartoe was een mooie intellectuele reis; ik heb zo veel inspireerde mensen mogen ontmoeten en ik heb zo veel geleerd. Voor m’n promotie zelf hoef ik daarom niet nog een cadeau. Maar mocht je het leuk vinden om toch iets te geven zou ik het gaaf vinden als je doneert aan het Nationaal AYA ‘Jong en Kanker’ Zorgnetwerk.  Alle kleine beetjes zijn welkom!

 

Waarom het Nationaal AYA (Adolescent/Young Adult) ‘Jong en Kanker’ Zorgnetwerk? 

In Nederland krijgen jaarlijks tussen de 2,700 en 3,900 jongvolwassenen (18 – 35 jaar) te horen dat ze kanker hebben. Jonge mensen in de bloei van hun leven. Zij hebben unieke medische en psychosociale zorgbehoeften typerend voor hun levensfase. Het AYA Zorgnetwerk bestaat uit regionale kenniscentra die de leeftijdsspecifieke zorg die deze jonge mensen nodig hebben verzorgd; ze ondersteunen kankeronderzoek en leiden zorg professionals op. 

In dezelfde week als mijn promotie (mogelijk zelfs op 18 juni) zal mijn zwager, Benjamin – mijn man’s jongste broertje, worden geopereerd. Hij heeft kanker. Voor jonge mensen zoals Ben en de vele andere (te) jonge patiënten die ik dagelijks tegenkom op mijn werk in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, zet het AYA Zorgnetwerk zich in. Help je mee?

Nationaal AYA 'Jong & Kanker' Zorgnetwerk logo 2

Nationaal AYA 'Jong & Kanker' Zorgnetwerk

Kanker rond je 20e, dat is echt wat anders! Kom in actie!

Jaarlijks horen 2700 jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar (Adolescents & Young Adults, AYA) dat zij kanker hebben. Vergeleken met kinderkanker is dat 5 keer zo veel. Toch gaat er nauwelijks geld en aandacht naar deze jongvolwassenen met kanker. Kanker op de AYA-leeftijd is zeldzaam, er komen verschillende vormen van kanker voor op de AYA-leeftijd en de behandeling is verspreid over verschillende specialismen. De normale leeftijdsontwikkeling komt door kanker plotseling ook in een heel ander daglicht te staan. Zo is het bijzonder moeizaam voor AYA’s om aan werk te komen, komt vruchtbaarheid in gevaar door behandelingen, worden AYA’s teruggeworpen op hun ouders, ondervinden AYA’s weinig begrip bij hun leeftijdgenoten en is er kans op late effecten. Kanker op de AYA-leeftijd wordt ook niet altijd herkend door zorgverleners en dit heeft gevolgen voor zowel de kwaliteit van leven als de levensverwachting.

Het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk is een landelijk kennis- en zorgnetwerk, opgericht in 2013, om overleving en kwaliteit van leven van AYA’s te optimaliseren. Zorgprofessionals, AYA’s en patiëntenorganisaties werken hecht samen voor de allerbeste leeftijdsspecifieke AYA-zorg, ondersteund door opleiding en uitgedaagd door wetenschappelijk onderzoek naar ‘Kanker op de AYA-leeftijd’. In de ziekenhuizen aangesloten bij het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk wordt AYA-zorg vanaf diagnose ingericht als een logisch en integraal onderdeel van de totale oncologische zorg. AYA-zorg gaat in op hele normale vragen en zorgbehoeftes die de jongvolwassene heeft. AYA-zorg wordt op dit moment nog niet structureel gefinancierd. Er is daarom veel steun nodig om alle activiteiten in de zorg, de opleiding en het onderzoek wel te kunnen uitvoeren.

Er is geld nodig om te onderzoeken:

  • Waarom op de AYA leeftijd kanker voorkomt
  • Welke zorg en behandeling het beste gegeven kunnen worden
  • Welke zorgbehoeften er zijn

Resultaten uit het onderzoek worden ingezet om de zorg te verbeteren.

Er is steun nodig om de juiste zorg te kunnen verlenen. Er is hulp nodig om de AYA boodschap ‘In Nederland krijgt elke AYA de allerbeste AYA zorg’ uit te dragen aan professionals in de opleidingen en aan de Nederlandse burger.

Alle activiteiten hebben 1 gezamenlijk doel: de levensverwachting en de kwaliteit van leven van de AYA verbeteren.

Meer informatie
dakje met Geef-logo
€ 320 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
106%
13

donaties

0

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar het goede doel:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon

Delen

Deelnemen
×
Deelnemen aan deze geefactie
Aan wie wil je doneren?
×
Geen profielfoto
Josje Kok

€ 320 opgehaald