OK
×
Actievoerder
Ontmoet Palestina

Gaza schreeuwt om hulp. Stop de blokkade en geef aan Gaza. 

Gaza schreeuwt om hulp. Stop de blokkade en geef aan Gaza. 

Volgens de Verenigde Naties is 2020 het jaar dat de Gaza Strip onbewoonbaar zou worden. Dit komt door drie grootschalige militaire aanvallen van Israël en het systematisch blokkeren van alles dat nodig is om het gebied weer op te bouwen. Helaas is 2020 ook het jaar geworden van de corona-crisis, een crisis die Gaza op dit moment niet aan kan en waar Israël gretig gebruik van maakt: terwijl de gezondheidszorg in Gaza op instorten staat, gebruikt Israël de corona-crisis om ongestraft het geweld tegen Palestijnen op te voeren en de bezetting uit te breiden.

Als Ontmoet Palestina zien wij dat Palestijnen ons nu meer dan ooit keihard nodig hebben. Daarom hebben we besloten om solidariteit te organiseren met de Palestijnen in tijden van corona.

U kunt nu twee zaken doen om de Palestijnen in Gaza te helpen. 

1. Sluit u aan bij de oproep van Liesbeth Zegveld aan Minister Blok; om de druk uit te oefenen op Israël om de blokkade van Gaza op te heffen.  Nederland is mede verantwoordelijk voor het in stand houden van de Israëlische bezetting en blokkade. Dit moet eindigen. Deel het artikel, informeer uw omgeving of schrijf uw politieke partij aan. 

2. Geef aan Gaza. De Palestijnen kunnen niet rekenen op hulp van Israël of van hun eigen corrupte leiders. Bij veel Westerse NGO’s verdwijnt er veel geld aan salarissen en worden Palestijnen niet betrokken bij het geven van hulp. De Palestinian Medical Relief Society (PMRS) is een organisatie gerund door Palestijnen die vrijwillig worden ondersteunt door Westers medisch personeel. 

Stichting Kifaia ondersteunt medische zorg in Gaza via de Palestinian Medical Relief Society (PMRS). Het kan nog lang duren tot er een politieke oplossing is. Daar kunnen mensen met een ziekte of handicap niet op wachten. Het politieke verhaal gaat daarom samen met financiële steun aan het werk van de PMRS. Met uw bijdrage kan PMRS ‘hygiene kits’ maken voor arme gezinnen en mensen met een fysieke beperking of chronische ziekte. Daarnaast gaan hulpverleners de straat op om mensen bewust te maken van het belang van goede hygiëne en afstand houden.

Doneer nu aan Stichting Kifaia en het volledige bedrag komt ten goede aan de gezondheidszorg in Gaza. Bij een donatie van meer dan 10 euro krijgt u van Ontmoet Palestina een potje za'atar cadeau geproduceerd door Palestijnse boeren. Laat bij het geven van de donatie uw adres achter of mail ons op ontmoetpalestina@gmail.com zodat wij de za'atar bij u kunnen bezorgen.

Informatie over de situatie in Gaza. 

Twee miljoen mensen wonen op een strookje land nauwelijks groter dan Texel. Veertien jaar blokkade en drie verwoestende Israëlische aanvallen hebben hun sporen achtergelaten. Volgens speciaal rapporteur voor de VN Michael Lynk stond de gezondheidszorg in Gaza al vóór de komst van corona op instorten. Als het virus de kans krijgt zich uit te breiden, zullen de bestaande 40 intensive care bedden bij lange na niet genoeg zijn. De opheffing van de blokkade is van levensbelang; alle noodzakelijke medische middelen en apparatuur moeten de Gazastrook binnengebracht kunnen worden.

De verspreiding van het virus in Gaza extra snel zou kunnen gaan. Veel mensen wonen in extreem dichtbevolkte vluchtelingenkampen, waar een gebrek aan water en hygiëne de kans op snelle verspreiding vergroot. Daarnaast leven velen in armoede; zij zullen zich niet kunnen houden aan zelf-isolatie omdat ze ieder beetje inkomen nodig hebben.

Als bezettende macht (door de blokkade geldt Israël nog steeds als de bezetter van de Palestijnse gebieden) is Israël verantwoordelijk voor het welzijn en de gezondheid van de inwoners. Echter gebruikt Israël de corona-crisis om het geweld tegen Palestijnen op te voeren en de bezetting uit te breiden. Alleen al deze week zijn vissersboten in Gaza beschoten, werd er urenlang chemicaliën over landbouwgrond gesproeid en werden twee Palestijnse broers gekidnapt door kolonisten. Sinds het begin van de crisis heeft Israël 292 Palestijnen, onder wie 17 kinderen, gearresteerd. De dagelijkse (meestal nachtelijke) invallen worden eerder opgevoerd dan beperkt. De Israëlische gevangenissen zijn al overvol en het besmettingsgevaar wordt steeds groter. Van de corrupte Palestijnse Autoriteit en Hamas hoeft Palestijnse bevolking weinig te verwachten.

Informatie over PMRS

De Palestinian Medical Relief Society (PMRS) is een lokale en onafhankelijke organisatie. Sinds de jaren zeventig verleent de PMRS gezondheidszorg op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza. Van zuigelingenzorg tot zorg voor ouderen, mensen met een handicap of een chronische ziekte. Laagdrempelig, dicht bij de mensen en gratis. Sinds begin 2014 steunt Stichting Kifaia de PMRS-afdeling in Gaza.

Stichting Kifaia is ANBI erkend; uw giften zijn aftrekbaar voor de belastingdienst

Anoniem

€ 25

01-06-2022

H. Zaghdoud

€ 10

26-05-2022

N. Nuur

Lang leven Palestina 🇪🇭🇪🇭🇪🇭

€ 10

14-05-2022

Anoniem

€ 5

02-05-2022

Anoniem aan teamlid Frank Koster

€ 30

02-05-2022

Anoniem

€ 15

01-05-2022

Anoniem

€ 10

01-05-2022

Anoniem

€ 5

30-04-2022

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
dakje met Geef-logo
€ 2.238 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
149%
105

donaties

0

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar het goede doel:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon

Delen

Aan wie wil je doneren?
×
Ontmoet  Palestina
Ontmoet Palestina

€ 2.183,93 opgehaald

Geen profielfoto
Frank Koster

€ 55 opgehaald