OK
×
Actievoerder
Jolien Witsmeer

Mijn kinderboek over coeliakie: een auto-immuunziekte

In november 2021 werden wij overvallen met de diagnose Coeliakie (je spreekt het uit als: “seu-lia-kíe” met de klemtoon op de laatste lettergreep) bij ons dochtertje Robin van toen 3 jaar oud. Haar zusje Billie moest eerst nog een darmbiopt ondergaan en bij haar is het momenteel nog potentiële coeliakie. De daadwerkelijke diagnose kan nog niet worden gesteld. Zij eet wel glutenvrij mee met haar zus.

Coeliakie is een auto-immuunziekte die wordt uitgelokt als je gluten binnenkrijgt. Het is geen allergie of intolerantie. Het enige dat helpt is een levenslang glutenvrij dieet en 24/7 opletten dat je geen gluten binnenkrijgt.

Informatie over coeliakie specifiek voor jonge kinderen is er vrijwel niet. De hulp en informatie die er wel is, is vooral gericht op de veranderingen op het gebied van voeding. 

Voor mij, Jolien (mama van Robin en Billie) is het veel meer dan dat. Op sociaal en emotioneel vlak heeft het een heel grote invloed. Het vraagt om acceptatie. Omgaan met verlies van bepaalde dingen die niet meer kunnen en ook zul je een nieuwe levensstijl moeten gaan aannemen. Er bestaat nog heel veel onduidelijkheid over de ziekte en op veel plaatsen, zoals de horeca maar ook speelgelegenheden voor kinderen zijn er nog totaal niet op ingericht. Op de opvang en op school moet veel aangepast worden, denk o.a. aan eigen knutselmaterialen, traktatietrommel, pepernoten sjoelen kan niet, de schoolontbijtjes zijn knap ingewikkeld en snoepjes delen met een vriendje kan niet zomaar.

Kinderen kampen na de diagnose regelmatig met klachten als angst, onzekerheid, somberheid en het gevoel anders te zijn (bron: NCV).

Het is daarom mijn missie om coeliakie meer onder de aandacht te brengen. Eén van de ideeën hiervoor is een vernieuwd kinderboek over coeliakie. Er is nog geen enkel kinderboekje dat naast de uitleg over de auto-immuunziekte en de aanpassing van voeding, ook echt stilstaat bij de gevoelens die hierbij kunnen komen kijken. De herkenning, maar ook vooral de boodschap dat je niet de enige bent en vooral niet anders bent dan andere kindjes vind ik zo belangrijk. De ideeën, teksten en tekeningen zijn er al. Alleen om het boekje daadwerkelijk te kunnen realiseren, laten drukken en zo andere jonge kindjes te kunnen helpen, is er (meer) geld nodig.

Wil jij mij hierbij helpen? Doneren kan hieronder! 

Heb je een vraag, tip of wil je zien wat ik nog meer doe/wil gaan doen voor meer aandacht voor coeliakie? Volg me dan op Instagram en/of bekijk (binnenkort) mijn website www.zittendaarglutenin.nl en deel het vooral met iedereen voor wie het interessant is. Dankjewel!  

Jolien Witsmeer
25-05-2023 17:52

De publicatie van het boek komt steeds dichterbij! Maar ik ben er nog niet...

De juiste lijntjes voor het uitgeefproces zijn uitgezet en ook het verhaal en de illustraties worden steeds beter. Hierdoor heb ik inmiddels ook meer zicht op de kosten om het boek in eigen beheer te gaan uitgeven. Vandaar dat ik de geefactie nog een keer leven inblaas. 

Het is zo'n gaaf proces! Zeker nu....

Op dit moment krijg ik bij mijn verhaal namelijk advies van niemand minder dan Mark van Haasteren. Mark is een gepassioneerd en bevlogen theatermaker. Hij heeft de musical 'Kikker is verliefd' geschreven en geregisseerd en daarnaast in de afgelopen jaren zijn medewerking als schrijver en regisseur aan bekende merken verleend zoals Jokie en Jet (Efteling), Fien en Teun (Van Hoorne Entertainment), Woezel en Pip (Dromenjager i.s.m. Van Hoorne Entertainment) en Kikker (Van Hoorne Entertainment). 

Ook heeft hij zelf (in samenwerking met Madelief Blanken van Jut&Jul Casting) het boek 'Help! Ik (mijn kind) wil beroemd worden' geschreven.  Bron: www.markvanhaasteren.nl

Door wat persoonlijke omstandigheden heeft het proces iets langer stil gelegen dan gepland, maar alles is weer in volle gang en mijn (zeer ambitieuze) streven is om het boek dit jaar met de feestdagen in de winkels te hebben liggen! 

Wil je dit mede mogelijk maken, dan doneer natuurlijk even. Elk beetje wordt zeer gewaardeerd.

Jolien Witsmeer
20-07-2022 10:21

Wow, wat een mooi resultaat is er al behaald. Iedereen die gedoneerd heeft, super bedankt!

Inmiddels wordt er door verschillende mensen naar de tekst van het boek gekeken en ben ik zelf in gesprek met verschillende drukkers. Omdat ik het in eigen beheer wil uitgeven, zijn alle kosten voor mijn rekening. Met dit resultaat wordt het steeds meer realistisch dat het boekje er echt kan gaan komen. Zo ontzettend spannend en leuk!

Er nog steeds meer geld voor nodig, dus doneren mag dus ook nog. Enorm bedankt! 

dakje met Geef-logo
€ 2.200 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
van € 4.500
waarvan € 2.160 via Geef.nl
48%
114

donaties

0

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar deze actievoerder:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon
Er wordt uitbetaald op een SEPA IBAN rekeningnummer met de volgende tenaamstelling: J.M. Witsmeer

Delen

Aan wie wil je doneren?
×
Jolien Witsmeer
Jolien Witsmeer

€ 2.160 opgehaald