OK
×
Actievoerder
Stray Assist

Drama in Goa: naast een lockdown nu ook een cycloon!

Goa is niet alleen erg zwaar getroffen door corona, maar afgelopen weekend trok er een zware cycloon over deze deelstaat in India. Stray Assist stuurde vanmorgen (17 mei) onderstaand bericht: 

"Wij hebben in het weekend een cycloon gehad. Heel Goa ligt in puin, geen electriciteit, geen water, geen internet, geen telefoon en erg veel schade. Alle werknemers en onze dieren zijn gelukkig oké".

De zwerfdieren hadden het al erg zwaar door de tweede lockdown. Deze cycloon maakt het drama nog groter. Een reden te meer om gul te geven!

De Indiase deelstaat Goa heeft een lockdown van 14 dagen uitgeroepen. In ieder geval van zondag 9 tot en met zondag 23 mei zijn alle winkels, horecagelegenheden en hotels gesloten. Doordat er een avondklok is ingesteld van 11.00 uur ’s morgens tot de volgende dag 7.00 uur ’s morgens wordt het leven voor de 1,5 miljoen inwoners in deze deelstaat nog moeilijker dan het al was. Deze avondklok betekent dus dat men alleen tussen 7.00 en 11.00 uur ’s morgens naar buiten kan om de noodzakelijke dingen te doen.

Stray Assist (opgericht en gerund door een in Goa woonachtige Nederlandse vrouw) probeert hier al jaren het leven van zwerfdieren te verbeteren. Het netwerk van vrijwilligers dat ze heeft opgebouwd, heeft als voornaamste drijfveer het voorkomen van leed onder de ontelbaar vele zwerfdieren. Dagelijks spannen zij zich daarvoor in en brengen dieren naar het veldhospitaal van Stray Assist. Zieke en gewonde dieren worden hier behandeld en zoveel mogelijk zwerfhonden en zwerfkatten worden gesteriliseerd en daarna teruggezet op de plek waar ze vandaan komen.

Deze dieren worden daarna in de gaten gehouden door deze vrijwilligers én ze worden bijgevoerd indien noodzakelijk. En deze noodzaak is nu hoog, ontzettend hoog. Op straat is het slecht. De strandhonden zijn de dorpen weer ingekomen op zoek naar eten waardoor er gevechten zijn met de dorpshonden. Kleine pups hebben helemaal geen kans en eten daarom vaak koeienmest. Het slachten van kippen en vis gebeurt in India normaalgesproken op straat, op de markt of naast de winkel. De meeste zijn nu dicht dus honden die van dat soort winkeltjes leven, snappen niet wat er gaande is en worden agressief van de honger. Bovendien worden er ook steeds meer huisdieren op straat gezet. En of dat allemaal nog niet genoeg is, begint half juni de moesson wat voor de meeste zwerfdieren in Goa al een erg slechte periode is. Ze zouden juist vóór de moesson een vetlaagje moeten kweken, om deze extreme regenperiode door te komen. Er zijn dan weinig restaurants open, omdat er dan weinig toeristen zijn. De honden hebben dus geen toeristen die hen een beetje extra voeren én ze hebben geen restafval van de restaurants.

Voor het team van Stray Assist wordt het dus erg moeilijk de vele zwerfdieren te helpen. Niet alleen doordat de vrijwilligers alleen ’s ochtends nog maar een paar uurtjes de straat op mogen, maar ook omdat de helft van de mensen in Goa nu in quarantaine zit of ziek is. Mensen zijn nu echt bang omdat iedereen wel iemand kent die óf zwaar ziek is óf dood is gegaan. Dit betekent dus ook dat er veel minder vrijwilligers zijn om de dieren te voeren én dat het alleen binnen een erg kort tijdspan mag.

Stray Assist heeft zelf voederbewijzen gemaakt om een aantal vrijwilligers de mogelijkheid te geven, langer de straat op te gaan. Zo hebben deze vrijwilligers in ieder geval de tijd om de ergst lijdende dieren op straat te voeren en water te geven. Echter, door de crisis worden er nu woekerprijzen gevraagd voor veel producten waaronder dus ook het voer voor de dieren. Er zijn fondsen nodig zodat er meer voer gekocht kan worden om zoveel mogelijk dieren te redden! De nood is al verschrikkelijk hoog.

Wij hebben in Nederland aan den lijve ondervonden wat een lockdown met je kan doen, maar dit is nauwelijks te vergelijken met waar de mensen en dieren in Goa nu doorheen moeten. Waar het bij ons in Nederland ging om misschien een wat kortere wandeling voor de hond, en of de kat zijn lievelingsmaaltijd wel of niet krijgt, gaat het bij de straatdieren in India om leven of dood. De dieren hebben al dagen niet te eten noch te drinken en, met ruim 35 graden Celsius, zullen velen niet overleven.

De vrijwilligers van Stray Assist zien iedere dag meer uitgehongerde en zelfs al dode dieren door honger en dorst. Helpt u alstublieft mee dit lijden zo veel mogelijk te beperken?

Meer informatie over het werk van Stray Assist vindt u op:

www.strayassist.com

 

D. Mos aan teamlid Stray Assist

€ 25

02-06-2021

P. Nissen / willemen aan teamlid Stray Assist

€ 50

29-05-2021

M. Nuberg aan teamlid Stray Assist

€ 50

28-05-2021

M. Suwijn aan teamlid Stray Assist

€ 100

25-05-2021

L. Bolhuis aan teamlid Stray Assist

€ 25

24-05-2021

Anoniem aan teamlid Stray Assist

€ 10

18-05-2021

N. Eijkhout aan teamlid Stray Assist

€ 50

17-05-2021

Anoniem aan teamlid Stray Assist

€ 10

17-05-2021

1
2
3
dakje met Geef-logo
€ 645 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
van € 1.500
43%
20

donaties

0

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar het goede doel:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon

Delen

Deelnemen
×
Deelnemen aan deze geefactie
Aan wie wil je doneren?
×
Stray Assist
Stray Assist

€ 645 opgehaald