OK
×
Actievoerder
Elizabeth Verkuil

Bep en Wilfrid van Pelt in actie voor Nepalese bergkinderen

Een grote wens (en uitdaging) voor ons is om minstens 2X €500 in te zamelen voor de Stichting Sathiko Sath. Onze vraag is of jullie/je ons willen helpen om dit geld bij elkaar te krijgen. Elk sponsorbedrag is welkom!

In 2013 hebben wij na afloop van een trekking in Nepal kennis gemaakt met Sathiko Sath. Dit is een stichting die de opleiding van kansarme kinderen uit de hooggelegen bergdorpen financiert en faciliteert (zie: www.sathikosath.nl). De kinderen wonen in een hostel in Kathmandu, waar ze ook naar school gaan. Er zijn evenveel jongens als meisjes en de kinderen komen uit 5 etnische groepen. Hun vaders zijn drager, koks of gids bij trekkings. Alleen de allerarmste kinderen komen in aanmerking voor ondersteuning door Sathiko Sath; in principe t/m klas 12. Wij werden na ons bezoek aan het hostel heel enthousiast en zijn direct donateur geworden. Sinds 1 jaar is Bep secretaris en heeft ze tijdens een 14-daags werkbezoek weer gezien hoe de kinderen door een goede opleiding echt uit de armoedespiraal komen.

De schoolopleiding: na klas 10 doen de kinderen een landelijk examen op ongeveer HAVO -niveau. De zeer goede leerlingen gaan door t/m klas 12 (ca VWO-niveau); de anderen doen een MBO- beroepsopleiding.  De eerste kinderen zijn inmiddels klaar met hun opleiding en werken nu hard aan hun toekomst. Ook helpen ze spontaan mee in het hostel o.a. bij de begeleiding (huiswerk, beroepskeuze, e.d.) van de kinderen.

Als tegenprestatie voor hun 'gratis' opleiding gaan dit jaar voor het eerst kinderen na klas 10 verplicht 2 maanden hun kennis teruggeven aan hun dorpsgemeenschap hoog in de bergen; dit noemen we TTK (teach the kids).  Ditzelfde gebeurt na klas 12. Het niveau van de dorpsscholen is heel slecht. Er is een grote kenniskloof (ook bij de leraren) en, omdat de dorpskinderen dialect spreken, zijn de gratis schoolboeken, in het Nepalees of Engels, ook van weinig nut. Waar de Sathiko Sath kinderen mee kunnen helpen, ligt dus erg voor de hand. Zij spreken immers inmiddels zelf vloeiend Nepalees en Engels!

Kosten: voor het opleiden van 50 kinderen gedurende 12 jaar is veel geld nodig. Per kind bedraagt het schoolgeld €650, en voor eten, huisvesting en personeel is ca €1150 per jaar nodig. Omdat een grote sponsor is weggevallen, dreigt echter een groot tekort. Daarom wil Sathiko Sath heel graag d.m.v. deze sponsoractie extra geld aantrekken om dit allemaal in de toekomst te kunnen blijven betalen.

Onze uitdaging: Alleen als we (ten minste) 2X €500 sponsorgeld ophalen, worden we toegelaten tot een bijzondere trekking, die speciaal voor dit doel door HT- wandelreizen in de hoge Dolpo van Nepal wordt georganiseerd. Uiteraard betalen we deze reis helemaal zelf! Het is de bedoeling dat de vaders van de kinderen die door Sathiko Sath gesteund worden meegaan als koks, gids, drager of lastdier-drijver. Kortom, tijdens de trekking kunnen we ook met de vaders van de kinderen spreken! Als je je aangesproken voelt door onze 'uitdaging', kun je met de knop rechts op onze actiepagina ('Doneer nu') ons sponsoren. Als je op een ander tabblad op 'Nu doneren' klikt komt het geld wel binnen op een speciale rekening binnen van Geef.nl t.b.v. Sathiko Sath, maar niet bij ons sponsorbedrag. Als schenker krijg je een bewijs van donatie, dat als gift aan een ANBI bruikbaar is bij je aangifte inkomstenbelasting. Je mag uiteraard ook anoniem schenken.

En mocht je je aangesproken voelen door Sathiko Sath; wil je dan nadenken over donateurschap? Elke bijdrage is welkom!

 

Voorbeelden; wat kan er met je donatie worden gedaan?

€ 200 betekent,

- 1 maand bijles voor alle examenkandidaten uit klas 10
- 1 maand salaris van 'oom' Ratna (manager, begeleider)
- 7,5 dag eten voor alle 47 kinderen en hun begeleiders 

 € 50 betekent, 

- 10 dagen drink- en waswater uit de tankauto tijdens de droge tijd
- 10 dagen huur van 1 hostel
- 1 maand schoolgeld voor 1 kind (incl. boeken, lunch, uniform, cultuur/sport)
- 22 dagen energiekosten voor 1 hostel
- de helft van de kosten voor een nieuwe rijskoker
- de aanschaf van vrijetijds/sportkleding voor 10 kinderen

€10 betekent,

- 1 maand internet
- alle kinderen een heel jaar naar de kapper
- 1 jaar zaad voor de moestuin
- 1 maand groenten en fruit voor 2 kinderen
- nieuw beddengoed voor 2 kinderen.

 

Anoniem aan teamlid Elizabeth Verkuil

€ 50

18-01-2020

L. Dijkstra aan teamlid Elizabeth Verkuil

€ 50

27-09-2019

Y. van Duijnhoven aan teamlid Elizabeth Verkuil

Mooie actie, ontzettend veel succes, ook met de fysieke uitdaging

€ 25

25-09-2019

Inplus Interieurarchitectuur aan teamlid Elizabeth Verkuil

€ 50

24-09-2019

S. Cillessen aan teamlid Elizabeth Verkuil

Mooi initiatief, veel succes met de sponsortocht!

€ 100

21-09-2019

J. Groeneveld aan teamlid Elizabeth Verkuil

€ 50

17-09-2019

M. Binkhorst aan teamlid Elizabeth Verkuil

Succes!

€ 10

17-09-2019

M. Tanis aan teamlid Elizabeth Verkuil

Mooie trekking en succesvolle actie gewenst!

€ 50

07-09-2019

1
2
3
4
5
dakje met Geef-logo
€ 1.595 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
159%
34

donaties

0

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar het goede doel:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon

Delen

Deelnemen
×
Deelnemen aan deze geefactie
Aan wie wil je doneren?
×
Geen profielfoto
Elizabeth Verkuil

€ 1.595 opgehaald