OK
×

Challengereis 2024: Numbur Trekking

Challengereis 2024: Numbur Trekking logo 1

Waarvoor staat Sathiko Sath?

Sathiko Sath is een studiefonds voor kansarme Nepalese kinderen uit afgelegen bergdorpen. Zij wonen vanaf hun 7e jaar in een door Sathiko Sath beheerd hostel en gaan tot hun 16e naar een van de beste scholen van Kathmandu; vaak gevolgd door een voortgezette studie tot vwo-niveau dan wel een middelbare beroepsopleiding. De helft van de afgestudeerden bij Sathiko Sath is nadien ‘self-supporting’ en kan een vervolgstudie op bachelorsniveau betalen. De rest van de groep gaat werken in uiteenlopende beroepen; zowel in hun eigen regio als elders in het land.

Sponsorgeld werven

Op 4 maart 2024 vierde de stichting haar 15de verjaardag. Om dit 3e lustrum te vieren organiseert Sunita Reizen samen met Sathiko Sath bijzondere reizen naar Nepal, waaronder de Numbur Trekking. Daarbij daagt zij durvers en doeners uit een crowdfundingactie te organiseren om de kas van Sathiko Sath aan te vullen en in de toekomst goed onderwijs aan deze kinderen te kunnen blijven garanderen. Iedere deelnemer wordt gevraagd minimaal € 500 aan fondsen te werven. Sponsors kunnen heel gemakkelijk doneren op jouw persoonlijke actiepagina die eenvoudig te maken is door met de blauwe knop rechts een Geefactie te starten. Wil je meer instructies ga dan naar https://sathikosath.nl/challenges en download de instructies onder de rode knop getiteld Handleiding Geef.nl.

Numbur Trekking, een klassieke trek aan de groene zuidkant van de Himalaya

Na de belangrijkste bezienswaardigheden van Kathmandu te hebben bewonderd reizen we per bus naar het dorp Shivalaya dat ligt aan het begin van de oude trail naar de Mt. Everest. Een eerste flinke klim brengt je in Deurali, een pas op ongeveer 2700 meter, waar we in een lodge kunnen slapen. De dagen daarop lopen we langs verschillende kleine nederzettingen, eerst over de kam van de berg met mooie uitzichten en langs een kaasfabriekje (de Zwitsers hebben hier ontwikkelingswerk gedaan). Vervolgens dalen we af in de vallei van de Likhu Khola (khola is rivier).

Voorbij Lhakeshewar duiken we de wildernis in, hier zijn geen menselijke nederzettingen meer. Aan het eind van de vallei zijn er bergen tussen 6500 en 7000 meter hoog. Met die witglinsterende pieken biedt dit tijdens de wandelingen een fantastische achtergrond.

Vanaf Ngey Kharkha (kharkha is yakweidegrond) stijgen we naar het hoogste punt op deze reis: een pas op 4880 meter hoogte. Hier ben je heel dicht bij de imposante Numbur. Dit is het gedeelte van de trek dat je door het hooggebergte voert. Fantastische uitzichten rondom en bijzonder weinig drukte om je heen; geen toeristen en ook geen lokale bewoners.

Dan volgt er nog een pas, iets lager maar niet minder spectaculair. Het laatste deel van deze trektocht is de afdaling naar de Khimti Khola en vrij plotseling ben je weer in de bewoonde wereld. Door terras-akkers en kleine dorpjes, hier en daar versierd met een manimuur en/of gebedsvlaggen of een Boeddhabeeld lopen we terug naar Shivalaya. Terug in Kathmandu nemen we even de tijd om langs het Sathiko Sath huis te gaan om te zien hoe de kinderen gehuisvest zijn en om kennis te maken met Ratna en Reba, de gastouders van het huis.

dakje met Geef-logo

Our statistics

What we've accomplished together so far:

€ 20collected
2donations

by campaigns affiliated to this project

Website:
Start date:
04-04-2024
End date:
30-12-2024
199 days left