OK
×

MAX voor Limburg

In juli 2021 wordt Limburg zwaar getroffen door hevige wateroverlast. Straten, huizen, volledige dorpen en steden lopen onder. Het water kan niet goed weg de door de al hoge waterstand in de rivieren en de wateroverlast in Duitsland en België. Het leger en Rode Kruis worden ingezet en dorpen en steden worden geëvacueerd. In 5 dagen tijd richt het water ongelooflijk veel materiele schade aan. Alleen al in Valkenburg is er naar schatting voor 400 miljoen euro schade. En dan nog maar niet te spreken van de emotionele schade. Om de getroffen inwoners te helpen wordt er een nationale inzamelingsactie georganiseerd: MAX voor Limburg.

Rivieren buiten hun oeversWanneer dinsdag 13 juli het KNMI waarschuwt voor hevige regenval de komende dagen in Limburg, kan niemand vermoeden waar dit op uitloopt. Niet alleen Nederland, maar ook Duitsland en België hebben last van hevige regenval en rivieren die buiten hun overs treden. Het zijn met name de rivieren de Geul en de Maas die steeds meer moeite hebben het water binnen de overs te houden door de wateroverlast in de buurlanden en de aanhoudende regenval.

Valkenburg wordt hard getroffenNa de hevige regenval op de dagen erna raakt onder andere Valkenburg in de problemen. Het historische centrum staat onder water. De stad wordt overstroomd door een soep van regenwater, rioolwater en allerlei spullen uit kelders, garages en huizen. “Er stroomt een rivier door Valkenburg die daar niet thuishoort”, aldus burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg. Behalve schade aan huizen zitten rond 700 woningen in de gemeente Valkenburg aan de Geul zonder elektriciteit. De wateroverlast is zo extreem dat de overheid Zuid-Limburg op donderdag 15 juli uitroept tot rampgebied.

Maar ook voor de inwoners van de dorpen tussen de Maas en het Julianakanaal is de situatie niet veilig. Brommelen loopt onder en de dijk bij Voulwames begeeft het waardoor Meerssen ook niet wordt gespaard. En het blijft niet bij Zuid-Limburg. De wateroverlast trekt naar het noorden van de provincie en laat in de verschillende dorpen een spoor van vernielingen achter.

Schade is enormAlleen al in Valkenburg is de schade als gevolg van de overstromingen naar schatting 400 miljoen euro. 700 huishoudens kunnen voorlopig niet terug naar hun woning door ernstige schade. In totaal zijn er 2300 huizen beschadigd en hebben 270 horecagelegenheden en 180 winkels schade. Ook Limburgse groente- en fruitboeren lopen schade op door de zware regenval. En dan is de schade in de rest van de provincie nog niet meegeteld. Bij de verzekeraars zijn al meer dan 13.000 schadeclaims ingediend.

De uitzendingen over de nationale inzamelingsactie MAX voor Limburg zijn woensdag 18 augustus 2021 om 17.10 uur, 19.00 uur en 20.25 uur live te zien op NPO 1. En ook in Op1, om 22.25 uur op NPO 1, wordt door Carrie ten Napel en Charles Groenhuijsen aandacht aan de actie besteed.

Stichting MAX Maakt Mogelijk logo 2

Stichting MAX Maakt Mogelijk

De stichting MAX Maakt Mogelijk realiseert projecten die het welzijn van ouderen in Nederland en in het buitenland verbeteren. Door middel van gerichte projecten heeft de stichting MAX Maakt Mogelijk de afgelopen jaren in met name Oost-Europa ouderen een menswaardig bestaan teruggegeven. Ook worden er in Nederland elk jaar wensen geselecteerd die worden ingewilligd. Zoals o.a. het aanleggen van een tuin bij een verzorgingshuis in Winschoten, de renovatie van de recreatieruimte van een verpleeghuis in Gelderland. Maar ook kleine individuele wensen , als een spraakcomputer voor een doof-stomme man, hulp bij de aanvraag voor een traplift zijn in het verleden gerealiseerd.
More information
dakje met Geef-logo
€ 495 collectedThe total amount is updated every 10 minutes. Did you just donate? It's possible that your donation hasn't been counted yet. Don't worry, it will be fine!
of € 50.000
0%
15

donations

0

days left

hart Donate now
The proceeds of this campaign go to this charity:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon

Share

Participate
×
Participate in this campaign
Who do you like to donate to?
×