OK
×

Luchtvaart- en OorlogsMuseum Texel

Luchtvaart- en OorlogsMuseum Texel logo 1

Het Luchtvaart- en OorlogsMuseum Texel (L0MT) richt zich op de geschiedenis van de luchtvaart en de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog op en rondom het eiland Texel.

LUCHTVAART

In het luchtvaartgedeelte van het museum is de complete cockpit van een Constellation ('Connie') met originele onderdelen nagebouwd, is er een cockpit te zien van de Fokker S-13, en staat er een originele Kolibrie helikopter opgesteld. Verder bezit het museum grote maquettes van het voormalig Marinevliegkamp 'De Mok', het vliegveld 'De Vlijtop Texel en van Schiphol uit de periode van voor de Tweede Wereldoorlog.De KLM, de maatschappij die er voor heeft gezorgd dat er een vliegveld op Texel kwam, wordt niet vergeten en ook daar is veel informatie van terug te vinden.Op diverse presentatieborden en monitoren (met film) is veel informatie te zien over de historie van het vliegveld, het Marinevliegkamp en de KLM.

OORLOG

In het kader van het project "Atlantikwall op de Wadden" is het oorlogsgedeelte van het museum in de winter van 2017/2018 geheel gerenoveerd, en bestaat nu uit de volgende onderdelen:

  • De periode 1940-1945 op het Texel, waarin te zien is wat voor invloed de oorlog heeft gehad op het eiland. Via een modern touchscreen kan per oorlogsjaar meer informatie, ondersteund door foto's en krantenknipsels, worden opgevraagd.
  • De Atlantikwall, waar door middel van ca. 30 op schaal gemaakte bunkermaquettes is te zien wat er zoal op het eiland aan bunkers is gebouwd. Via een modern touchscreen kan per maquette meer informatie, waaronder een foto, bouwtekeningen (voor beide: indien beschikbaar) en ligging, over de desbetreffende bunker worden opgevraagd.
  • Een belangrijk onderdeel met betrekking tot de oorlog gaat over de "Opstand der Georgiërs", ook wel 'De Russenoorlog' genoemd. Deze opstand van Georgische militairen die in dienst van de Wehrmacht gelegerd waren op het eiland, was gericht tegen de Duitse bezetting.De opstand begon in de nacht van 5 op 6 april 1945 en eindigde pas op 20 mei 1945, toen het Canadese leger op Texel aankwam, meer dan twee weken na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.Via een modern touchscreen kan meer informatie, ondersteund door foto's, worden opgevraagd over de verschillende personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de opstand.
  • De luchtoorlog, waarin veel informatie is te vinden over de vliegtuigcrashes op en rondom Texel en waarbij de bemanningen van de diverse toestellen een centrale plaats innemen. Via een modern touchscreen kan van bijna 50 verschillende crashes zeer veel gedetailleerde informatie en foto's worden opgevraagd.
  • De periode van de bevrijding en de jaren na de oorlog, waarin onder andere veel geschenken zijn te zien die het museum heeft gekregen vanuit Georgië. In 2005 heeft het museum nog bezoek gehad van de toenmalig president van Georgië, Micheil Saakasjvili, samen met zijn Nederlandse vrouw Sandra Roelofs.

Tot slot is er in het museum een tentoonstelling ondergebracht van een grote partij oude radio's uit de periode van 1910-1950, en is er een kleine filmzaal waar continue een bijzondere film draait over de vlucht van een RAF Lancaster naar Berlijn.

Alles wordt ondersteund door verschillende moderne touchscreens en monitoren met korte films waarop veel extra informatie is te zien. Behalve teksten in het Nederlands zijn voor de buitenlandse bezoeker veel teksten vertaald naar het Engels en Duits.

dakje met Geef-logo

De statistieken

Wat we tot nu toe samen hebben bereikt:

€ 30opgehaald
2donaties

Geregistreerd bij

ANBI
KvK:
RSIN:
805076785
Geef:
6933

Volg ons ook op

Delen

Download de Geef app

Appstore logoPlaystore logo